Hoppa till huvudinnehåll

3 000 lediga jobb erbjuds under ett tak på RekryExpo i Åbo

Svetsare svetsar bland rör.
Arbetskraft till Åbo behövs Svetsare svetsar bland rör. Bild: Mauri Ratilainen / AOP industri,svetsare,arbetare,arbete,arbetsmarknaden

Det är fullt av folk i mässcentret och den ena talaren efter den andra stiger upp på scenen inför ett ganska fullsatt auditorium.

Bakom scenen har tiotals företag ställt upp sina bås och försöker ragga upp potentiella framtida anställda.

Det är enligt mässarrangören cirka 3 000 jobb som erbjuds av olika företag. Viking Line har tagit med sig sin katt, Ville Viking och fått en plats ganska mitt i folkvimlet.

Jenny Linnalehto arbetar med personalfrågor på Viking Line.

– Vi är i behov främst av inhoppare just nu, säger hon om läget för dem.

– Vi är redan bra på personalförmåner, men många vet inte om dem, så vi upplyser folk om dem. Bland annat får man boende och mat väldigt billigt. Det kostar nästan ingenting när man bor och arbetar ombord.

Jenny Linnalehto, viking line fartyg på plansch i bakgrunden
Jenny Linnalehto vid Viking Line Jenny Linnalehto, viking line fartyg på plansch i bakgrunden Bild: Amanda Vikman/Yle Viking Line,Jenny Linnalehto

Varvet i Åbo rekryterar som känt mycket personal. Sara Huldén från Meyer Turku har själv jobbat ett halvt år i företaget och tycker att det är ett spännande företag i tillväxt.

– Vi erbjuder många förmåner för våra anställda, bland annat en egen arbetshälsovård, möjligheter att träna med mera, säger Huldén.

Enligt henne kommer man inom några år att anställa upp till 800 personer

Sara huldén framför meyer turku plansch
Sara Huldén tycker att Meyer Turku är en intressant arbetsgivare. Sara huldén framför meyer turku plansch Bild: Amanda Vikman/Yle Meyer Turku,Sara Huldén

– Vi behöver allt från svetsare till ingenjörer, vi har också en egen skola som erbjuder en massa olika utbildningar. Till exempel om man studerar till svetsare har man goda möjligheter att få jobb i företaget efter skolningen.

Besökarna har olika åsikter om mässan

En ung finlandssvensk man som tagit sig till mässan är lite besviken på företagen.

– Jag har varit på mässan tidigare, men man hänvisas bara till företagens webbsidor och att man ska skicka in sitt CV elektroniskt. Det känns lite bortkastat att komma hit.

En annan ung man som heter Jon och har studerat geologi var mer optimistiskt inställd och tyckte att det var intressant att ströva omkring på mässan.

– Jag hade en liten kort arbetsintervju här också. Så jag tycker det var helt bra att komma hit i dag, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland