Hoppa till huvudinnehåll

Åbouniversiteten hurrar över samarbetet för att få mer svenskspråkiga och tvåspråkiga socialarbetare: "Behovet är stort"

representanter från både åbo akademi och åbo universitet sitter och firar att avtalet för socialt arbete blivit skrivet. christina nygren-landgärds håller tal.
Vicerektor vid Åbo Akademi, Christina Nygren-Landgärds håller tal efter att avtalet skrivits under och samarbetet officiellt börjat. representanter från både åbo akademi och åbo universitet sitter och firar att avtalet för socialt arbete blivit skrivet. christina nygren-landgärds håller tal. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo Akademi,Åbo universitet,Mikko Hupa,Kalervo Väänänen,mats lindfelt

Genom samarbetet kan studerande vid Åbo Akademi nu få behörighet i socialt arbete via Åbo universitet.

Mikko Hupa, rektor vid Åbo Akademi, är nöjd och tacksam för samarbete som nu inleds.

– Det här är speciellt viktigt eftersom vi länge haft bekymret om att våra studenter inte har kunnat få behörighet i socialt arbete. Men nu har vi hittat ett sätt så att vi kan få det att fungera tillsammans med Åbo universitet.

Vi har tidigare skrivit om hur samarbetet konkret går till, men det är alltså studerande i socialpolitik vid Åbo Akademi som genom ett slags långt biämne sedan kan ansöka om behörighet i socialt arbete via Åbo universitet.

rektorerna för åbo akademi och åbo universitet skriver under ett avtal
Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi och Kalervo Väänänen, rektor för Åbo Universitet skriver under avtalet. rektorerna för åbo akademi och åbo universitet skriver under ett avtal Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo Akademi,Åbo universitet,Mikko Hupa,Kalervo Väänänen,socialt arbete,socialarbetare,avtal

Både rektor för Åbo Akademi, Mikko Hupa och rektor för Åbo universitet, Kalervo Väänänen, säger att det är viktigt idag att samarbeta som universitet.

– Det är inget nytt med samarbeten, men det har en mycket starkare roll i samhället än för tio, tjugo år sedan, säger Väänänen.

"De finlandssvenska behoven av socialarbetare är stort i samhället"

Vicerektor vid Åbo Akademi, Christina Nygren-Landgärds är också glad över samarbetet.

– Det är en jättefin sak som vi har jobbat länge med. Behovet är stort ute i samhället av socialarbetare som också kan jobba på svenska och det räcker inte till med de som utbildas just nu

Hon nämner speciellt Åboland och Österbotten som länge haft svårt att hitta behöriga inom socialt arbetare.

– Vi tror att vi tack vare den här utbildningen nu i samarbete med Åbo universitet ska kunna hjälpa till med behovet som finns ute i Svenskfinland.

Professorerna: Viktig sak för hela samhället

De berörda professorerna, Mikael Nygård, professor i socialpolitik vid Åbo Akademi och Leo Nyqvist, professor i socialt arbete vid Åbo universitet hoppas också att samarbetet kan underlätta situationen, speciellt i Svenskfinland.

Nygård beskriver det som lite nytänkande.

– Det är ju klart för egen del, för universitets del, så är det en rolig sak, men man ska ju komma ihåg att det är nog en viktig sak för hela arbetsmarknaden och samhället.

– Så det här är nu ett litet nytt paket, ett litet nytänkande och vi hoppas att det ska kunna hjälpa åtminstone en del att få den här behörigheten.

professorerna mikael nygård och leo nyqvist ler mot kameran
Professor i socialpolitik vid Åbo Akademi, Mikael Nygård (till vänster) och Leo Nykvist, professor i socialt arbete vid Åbo universitet ser framemot samarbetet. professorerna mikael nygård och leo nyqvist ler mot kameran Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo Akademi,Åbo universitet,professor,professorer,leo nyqvist

– Det kan bli jättesvåra situationen om det inte finns en enda en som kan anställas om man inte har behörighet eller sen inte kan språket, fortsätter Nyqvist.

Det är ingen guldgruva att producera socialarbetare på det här sättet, men någonstans måste man börja.― Leo Nyqvist

Och även om utbildningen är på finska så ska man inte låta det hindra en, säger Nyqvist.

– Jag vet att det kan vara svårt att studera på ett annat språk än sitt modersmål, men man ska inte vara rädd att göra fel i språket. Vi är också flera som kan lite svenska i ämnet.