Hoppa till huvudinnehåll

Äger du en sommarstuga i Raseborg? Då betalar du landets högsta fastighetsskatt

en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor
Egen härd, guld värd. Fastighetsskatten på sommarstugor är hög i Raseborg. en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor Bild: Mostphotos Stuga,fritidshus,stugliv,fönster,Falu rödfärg

Det är dyrt att äga en sommarstuga i Raseborg. Skatten för fritidsbostäder är högst i landet och ger Raseborgs stad drygt två miljoner euro i skatteinkomster varje år.

Fastighetsskatten har stigit rejält de senaste åren och många sommargäster upplever att smärtgränsen börjar vara nådd. Det kommer tydligt fram i kommentarerna efter en tidigare publicerad artikel i ämnet.

Det här är en märkbar skillnad med tanke på att kustremsan är densamma

Jan Holmberg bor i lägenhet i Ekenäs och har en sommarstuga i Bromarv. Det betyder att han betalar fastighetsskatt för båda bostäderna till en och samma kommun; Raseborg.

Jan Holmberg ute, ser mot kameran och ler. Vår
Jan Holmberg besöker ofta sin sommarstuga i Padva i Bromarv. Jan Holmberg ute, ser mot kameran och ler. Vår Bild: Tiina Grönroos / YLE Ekenäs,Bromarv,Västnyland,fritidshus,sommarstugor,beskattning,jan holmberg

- I mitt fall är eurobeloppet för sommarstugan inte så stort, men procentsatsen är hög. Jag jämför med Ingå, där procentsatsen för byggnader är 1,55, medan den är 1,8 i Raseborg. Det här är en märkbar skillnad med tanke på att kustremsan är densamma, säger Jan Holmberg.

Raseborgare med stuga i samma kommun får inget extra för sin fastighetsskatt

Jan Holmberg upplever att han som raseborgare inte får någon extra kommunal service för sin stugskatt.

- Tvärtom, jag betalar till exempel två obligatoriska sopavgifter trots att mina bostäder finns inom samma kommun. Ändå tar jag oftast soporna med mig till Ekenäs när jag lämnar stugan i Bromarv. Det blir lite tårta på tårta, anser Jan Holmberg.

Ifall Jan Holmberg skulle bli akut sjuk spelar det inte heller någon roll om han befinner sig i Bromarv om sommaren. Han är ändå bosatt i Raseborg och har automatiskt rätt att använda den kommunala hälso- och sjukvården i Raseborg.

- De flesta fritidsbor i Raseborg är trots allt inte skrivna i staden och blir de plötsligt sjuka får de också anlita sjukvården här, säger Jan Holmberg och tillägger att det kan ses som extra kommunal service för stugskatten.

Skattehöjning ledde till klagomål, i år har det varit rätt tyst

En sommarstuga i Raseborg kostar i medeltal 610 euro i fastighetsskatt. Då är både tomt och byggnader medräknade.

I Raseborg är skattesatsen i år 1,8 procent. Raseborgs stad höjde skattsatsen för några år sedan och det ledde till en hel del klagomål, men i år har stadskamrer Thomas Karlsson inte fått någon respons.

Thomas Karlsson
Thomas Karlsson har koll på antalet sommarstugor i Raseborg. Thomas Karlsson Bild: Yle/Minna Almark thomas karlsson,Raseborg

- Fastighetsskatten för fritidsboende ger oss i år mellan 2,2 och 2,3 miljoner euro, säger Thomas Karlsson.

Summan stiger varje år eftersom det fortsättningsvis byggs nya fritidshus i stugtäta Raseborg. Det finns nästan 7 000 fritidshus och -stugor i Raseborg.

Fritidsborna är inte i någon annan situation än kommuninvånarna

Skatteinkomsterna från fritidsfolket är inte öronmärkta pengar som används för att ge sommargästerna service.

- Fastighetsskatten är en skatt som berör alla som äger byggnader och mark. Fritidsborna är inte i någon annan situation än kommuninvånarna, säger Thomas Karlsson, stadskamrer i Raseborg.

Havsutsikt från ett fönster. Vita tyllgardiner, sommar, glittrande hav.
Havsutsikt från köksfönstret är det bästa, men den kostar. Havsutsikt från ett fönster. Vita tyllgardiner, sommar, glittrande hav. Bild: Mostphotos Stuga,fritidshus,stugliv,fönster,hav,Utsikt

Skattesatsen för fritidsbostäder är mycket högre än för stadigvarande boende. Raseborg ligger nära maxgränsen som är 2,0 procent för fritidsbostäder. Däremot betalar raseborgarna den lägsta möjliga skattesatsen för stadigvarande bostad, det vill säga 0,41 procent.

- Man kan också säga att sommargästerna har möjlighet att få kommunal service. Det kan till exempel gälla information kring byggande. Fritidsborna kan också utnyttja våra småbåtshamnar, akut sjukvård, bibliotekstjänster och vår infrastruktur, säger Thomas Karlsson.

Naturen viktigare än fastighetsskattens storlek

Yvonne Nykopp bor i Helsingfors, men tillbringar en stor del av sin fritid i Bromarv i Raseborg. Hennes pappa köpte stället 1963.

Hon betalar i dag betydligt mera i fastighetsskatt än genomsnittliga 610 euro per sommarstuga och år.

Jag kan inte säga var min smärtgräns i euro går. Jag tycker jag får så mycket immateriellt av att vistas i Bromarv

- Jag kan inte säga var min smärtgräns i euro går. Jag tycker jag får så mycket immateriellt av att vistas i Bromarv. Vädret är ofta bra och det är vackert här, säger Yvonne Nykopp som säger att hennes familj inte utnyttjar den kommunala servicen speciellt mycket.

- När det handlar om Bromarv undrar jag nog vilken kommunal service vi kunde utnyttja. Det finns ganska lite av den, säger Yvonne Nykopp.

Yvonne Nykopp håller i sin hund.
Yvonne Nykopp med hunden Freja stortrivs på familjens smultronställe i Padva. Yvonne Nykopp håller i sin hund. Bild: Tiina Grönroos / Yle Bromarv,hund,yvonne nykopp

I Bromarv brukar hon ibland handla mat i den lokala butiken, men hon medger att familjen ofta stannar redan i Ekenäs, där utbudet är större.

- Vi tillbringar nästan all vår tid i Padva, vi rör oss sällan ens i kyrkbyn. Nu är förresten sandvägarna i mycket dåligt skick. Men i vårt fall handlar det inte om någon kommunal utan statlig väg, tillägger Yvonne Nykopp.