Hoppa till huvudinnehåll

Historisk kväll för de förtroendevalda i Vasa och Korsholm: "Viktigt att få träffas"

Christoffer Ingo och Heidi Svartsjö
SFP-kollegerna Christoffer Ingo från Korsholm och Heidi Svartsjö från Vasa deltog i seminariet i Korsholms kulturhus. Christoffer Ingo och Heidi Svartsjö Bild: Yle/Anna Kurtén Korsholm

Fullmäktigeledamöterna i Vasa och Korsholm samlades på torsdagen till ett inledande seminarium inför kommunfusionsförhandlingarna. Väldigt givande, tyckte SFP:arna Christoffer Ingo och Heidi Svartsjö.

Det här är en historisk kväll, sa fulllmäktigeordförandena Joakim Strand och Carola Lithén när de hälsade ledamöterna i Vasa och Korsholm välkomna till torsdagens seminarium inför kommunfusionsförhandlingarna.

- Nu ska vi se möjligheter istället för hinder och tänka på vad som är bäst både för människorna och företagen år 2030, sa Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand i sitt hälsningstal.

Joakim Strand och Carola Lithén
Joakim Strand och Carola Lithén Joakim Strand och Carola Lithén Bild: Yle/Anna Kurtén Korsholm,stadsfullmäktige,kommunfullmäktige,Vasa

- Kanske det här är startskottet för ett nytt Stor-Korsholm, sa Carola Lithén med glimten i ögat.

"Informativt och ögonöppnande"

Under seminariet fick fullmäktigeledamöterna lyssna på presentationer av Korsholms kommun och Vasa stad. De bjöds också på en översikt över Vasas och Korsholms ekonomi.

Christoffer Ingo (SFP), vice ordförande i Korsholms fullmäktige, var nöjd med presentationerna.

- Vi har fått bra förklaringar av fullmäktigeordförandena och båda kommundirektörerna. De ekonomiska presentationerna var också väldigt informativa och ögonöppnande.

Vad har du lärt dig för nytt om Vasa ikväll?

- Jag har nog vetat att koncerndelen av Vasas ekonomi är stor, men riktigt hur stor den är har jag inte haft koll på.

Inte kategoriskt för en fusion

Christoffer Ingo tycker att det är bra att man har kommit igång med kommunfusionsförhandlingarna.

- Jag röstade för förhandlingar. Men jag är inte kategoriskt för en fusion utan jag vill se ett förhandlingsresultat och fatta beslut efter det.

Vad tänker du om den namninsamling som har lämnats in om att ordna en rådgivande folkomröstning?

- Vi godkände ju en åtgärdsmotion om att ordna en rådgivande folkomröstning och jag har svårt att se att vi skulle komma till ett annat läge än att vi ordnar en omröstning. Namninsamlingen stärker ju också det. Det är många som vill ha en rådgivande folkomröstning.

Språk och service viktiga aspekter

När det gäller vad som är viktigt i en eventuell kommunfusion nämner Ingo språket.

- Språket är viktigt för allihop, och att vi har en livskraftig region och bra kommuner med bra service också i framtiden.

Seminarium inför kommunfusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm.
Seminarium inför kommunfusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm. Bild: Yle/Anna Kurtén kommunfullmäktige,Korsholm

Också Heidi Svartsjö från SFP i Vasa var nöjd med seminariet.

- Jag kom hit utan några förutfattade meningar. Det är givande att för första gången få träffas och sitta tillsammans och diskutera vad en eventuell kommunsammanslagning skulle kunna innebära.

Behöver lära känna varandra

Korsholms fullmäktigeordförande Carola Lithén tyckte att det var extra roligt att det inledande seminariet ordnades just i Korsholm.

- Det kändes fint att de kom och besökte oss. Många sa att vilken fin sal ni har, här har jag aldrig varit.

Också Lithén lade märke till att den sociala biten var viktig för ledamöterna.

- Det var en möjlighet för folk att få träffas, och det märks att det behövs. Det slog mig att vi borde ordna en kväll där vi bara pratar och lär känna varandra bättre. Det blir kanske nästa steg.

Läs mera:

Forskaren Siv Sandberg: Vid en kommunfusion krävs praktiska språkliga lösningar

Då en kommunfusion planeras bör språket beaktas i alla beslut som fattas, säger kommunforskaren Siv Sandberg. Den första tiden efter en fusion tycker invånarna att allt är kommunsammanslagningens fel.