Hoppa till huvudinnehåll

Löfven vill minska arbetskraftsinvandringen till Sverige: "Arbetskraften ska vi inte hämta från andra sidan jordklotet"

En man knuffar en städkärra på ett varuhus. I bakgrunden syns en glasvägg.
En man knuffar en städkärra på ett varuhus. I bakgrunden syns en glasvägg. Bild: Henrietta Hassinen / Yle städning,invandrare,arbete,arbetslöshet,städare,handelscentra,Kampen, Helsingfors stad,servicebranschen

Enligt Socialdemokraternas förslag ska det bli svårare för invandrare utanför EU att komma till Sverige för att till exempel diska eller städa. Förslaget får hård kritik av flera, som tycker att retoriken påminner om Sverigedemokraternas.

Statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraternas ordförande, säger att de lågkvalificerade jobben som inte kräver hög utbildning i stället borde gå till dem som redan bor i Sverige.

- Om det finns arbetskraft redan här i landet, kanske långtidsarbetslösa eller nyanlända som har kommit hit och fått ja på sin asyl, så ska jobb som de kan utföra gå till dem. Den arbetskraften ska vi inte hämta dem från andra sidan jordklotet, säger Löfven.

Porträttbild på Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Porträttbild på Sveriges statsminister Stefan Löfven. Bild: EPA Stefan Löfven

Om Socialdemokraterna vinner valet i höst lovar de att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Enligt partiet är Sveriges regler i dag de generösaste inom OECD. Det finns till exempel ingen prövning från arbetsförmedlingens sida om det finns brist på arbetskraft inom vissa branscher.

De 130 städare som kommit hit till Sverige i år är inte hotet mot arbetslösa svenskar.

Socialdemokraterna vill återinföra prövningen och också införa ett försörjningskrav. I dag kan arbetskraftsinvandraren ta med sig sina anhöriga och de har rätt till socialbidrag om de inte kan försörja sig själva.

Retoriken påminner om Sverigedemokraternas

Men förslaget får hård kritik. Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm kallar förslaget mossigt och ålderdomligt.

Centerns ordförande Annie Lööf säger till Sveriges radio att Sverige i stället borde ge fler mänskor möjlighet att jobba i landet.

- De 130 städare som kommit hit till Sverige i år är inget hot mot arbetslösa svenskar. Sverige har inte råd att säga nej till dem som arbetar och gör rätt för sig. I stället bör vi se till att fler människor får chansen att börja sina liv i Sverige med att jobba, säger Lööf.

Flera debattörer anser att Socialdemokraternas förslag och retorik påminner om Sverigedemokraternas. Också Sverigedemokraterna själva säger att det här förslaget är nästan exakt likadant som deras, det förslaget har Socialdemokraterna däremot röstat emot.