Hoppa till huvudinnehåll

Macron på besök hos Merkel – tyska kristdemokrater ogillar den franske presidentens EU-reformer

Porträtt på Angela Mercel och Emmanuel Macron
För att lyckas med sina reformidéer måste Emmanuel Macron först övertyga Angela Merkel eller ”fru nej” som hon kallas. Bilden är från EU-kommissionens möte i mars i år. Porträtt på Angela Mercel och Emmanuel Macron Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Angela Merkel,Emmanuel Macron

Det handlar om EU:s framtid då Frankrikes president Emmanuel Macron idag träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. För Macron blir det ändå en mycket tuff uppgift att få Merkels partikamrater att gå med på de franska reformplanerna.

Mer franska pengar till en framtida moderniserad EU-budget. Bland annat det lovade den franske presidenten Emmanuel Macron i ett tal i EU-parlamentet i Strasbourg tidigare i veckan.

Medan man i EU-kretsar hyllade talet, som också kom med varningar om nationalism och splittring i Europa, har Macron betydligt färre hyllningar att vänta då han i dag besöker Berlin.

I Tyskland väcker Macrons EU-reformer nämligen ingen större entusiasm.

Övertyga "fru nej"

Man vill egentligen inte ha någon ny budget och Macrons planer på att tillsätta en gemensam europeisk finansminister har redan länge motarbetats av tyska krisdemokrater.

Också vad gäller planerna på en europeisk valutafond, så har Macron förbundskansler Angela Merkels parti emot sig.

För att eventuellt få partiet att tänka om måste han nu först övertyga Merkel eller ”fru nej” som hon redan kallas i sammanhanget.

"En lösning i juni"

Merkel säger att det nog ska vara möjligt att hitta en lösning tillsammans med Frankrike och hon talar om konkreta resultat redan i juni.

Vad man ska kunna enas om och hur det ska gå till lämnar hon ändå i det här skedet öppet.

Och från de kristdemokratiska leden heter det genast att man inte kommer att enas om något som får finansiella följder.

"Varifrån kommer oviljan?"

För president Macron som med schwung ville förändra EU håller Tyskland alltså på att bli ett allt större problem.

Först stod landet i flera månader utan en ny regering. Och när man nu har en regering, som åtminstone enligt sitt program är Europavänlig, så blir motståndet mot Macrons planer allt starkare.

Det här både förbryllar och väcker kritik bland de EU-vänliga socialdemokraterna i den tyska regeringen.

– Europa är ett av de centrala projekten i regeringsprogrammet och jag frågar mig nu varifrån oviljan att samarbeta kommer, säger socialdemokraternas blivande ordförande Andrea Nahles.