Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Nylander får sällskap av unga röstmagneter när SFP och SDP i Östnyland tar sikte på riksdagsvalet

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander, SFP. Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Svenska folkpartiet i Nyland har på torsdag lanserat kandidater inför riksdagsvalet 2019. På listan finns fyra östnyländska namn.

Förutom riksdagsledamoten Mikaela Nylander ställer Otto Andersson, Elin Blomqvist-Valtonen och Frida Sigfrids sig till förfogande för SFP. Både Andersson och Blomqvist-Valtonen fick gott om röster i det senaste kommunalvalet.

Kampen om SFP-rösterna i Östnyland ser alltså ut att bli hård i nästa riksdagsval.

Socialdemokratisk röstmagnet

Också socialdemokraten Anette Karlsson, som Borgå svenska socialdemokrater har nominerat, var en röstmagnet i kommunalvalet 2017 med 508 röster.

Hon är medlem i stadsstyrelsen, verkar som vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater och jobbar i riksdagen som assisten till riksdagsledamoten Ville Skinnari.

SFP i Nyland möttes i Kuggom, Lovisa på torsdag för att bland annat se över sina valnomineringar till riksdagsvalet och ett möjligt landskapsval.

Mikaela Nylander är riksdagsledamot sedan riksdagsvalet 2003 och sitter som ordförande för Borgå stadsfullmäktige, något som hon har gjort i många perioder.

I senaste kommunalval var hon med 1 279 röster klar etta i Borgå. I riksdagsvalet 2015 fick hon 5 422 röster.

Otto Andersson
Otto Andersson, SFP. Otto Andersson Bild: Yle/Fredrika Sundén Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017,otto andersson

Otto Andersson fick mest med röster, 469, i kommunalvalet i Lovisa. Han är nu ordförande i stadsfullmäktige och jobbar som politisk rådgivare för Svenska riksdagsgruppen och Svenska folkpartiets ordförande.

Elin Blomqvist-Valtonen gjorde ett gott kommunalval med 428 röster i Borgå. Hon är ordförande för SFP i Borgåbygden och medlem i stadsstyrelsen.

Frida Sigfrids studerar offentlig förvaltning vid Åbo Akademi och är vice ordförande för Svensk Ungdom. I kommunalvalet 2017 samlade hon 121 röster i Borgå och var nära att bli invald i fullmäktige.

Anette Karlsson och Elin Blomqvist-Valtonen.
Anette Karlsson,SDP och Elin Blomqvist-Valtonen, SFP. Anette Karlsson och Elin Blomqvist-Valtonen. Bild: Yle/Sofia Strömgård pridefestival

Av SFP-kandidaterna har Otto Andersson och Elin Blomqvist-Valtonen också ställt sig till förfogande i ett eventuellt landskapsval i höst.

I senaste riksdagsval lyckades SFP få in fyra kandidater från Nylands valdistrikt. Av dem har förutom Mikaela Nylander också Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist nu anmält sitt intresse för omval.