Hoppa till huvudinnehåll

Teknologföreningens första kvinnliga kurator anlände i pansarvagn – se video

Teknologföreningen, alltså den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet, har funnits i 146 år och har nu fått sin första kvinnliga kurator, Vendla Sandström. Hon anlände till sitt första nationsmöte på torsdagen på ett säreget sätt.

Solen skiner och TF:are inmundigar bubbliga drycker på parkeringsplatsen utanför nationshuset. Studentorkestern Humpsvakar stämmer upp i en trevligt trudelutt.

Plötsligt bryts idyllen av en pansarvagn som kommer körande i full fart längs Otsvängen i Otnäs i Esbo.

Den med Teknologföreningens flagga prydda pansarvagnen svänger in på parkeringsplatsen och tar fart och kör över en toalettstol och en röd soffa som någon hugad student har placerat ut.

De skrotas till spillror. Men pansarvagnen fortsätter obönhörligen några meter till innan den stannar och konfetti skjuts ur pipmynningen på pansarvagnen.

En splittrad toalett och söndrig soffa framför en pansarvagn med studerande.
Spåren efter pansarvagnens framfart. En splittrad toalett och söndrig soffa framför en pansarvagn med studerande. Bild: Yle/Christoffer Kaski Teknologföreningen,pansarfordon

Teknologföreningens första kvinnliga kurator, Vendla Sandström, står framme i pansarvagnen och vinkar åt publiken innan hon öppnar en skumvinsflaska.

Hon har just fått en sedvanlig, storstilad entré till sitt första nationsmöte.

Hur kändes det att åka pansarvagn genom Otnäs?

– Det var riktigt roligt. Jag visste att de traditionsenligt kommer att göra någonting. Jag hade blivit förvarnad att komma i god tid men visste inte vad som skulle hända förrän jag kom runt hörnet och såg en pansarvagn.

Kurator Vendla Sandström med ett skumvinsglas framför en pansarvagn.
En nöjd kurator. Vendla Sandström med ett skumvinsglas framför pansarvagnen hon just anlänt i till sitt första medlemsmöte med nationen. Kurator Vendla Sandström med ett skumvinsglas framför en pansarvagn. Bild: Yle/Christoffer Kaski Teknologföreningen,Aalto-universitetet,vendla sandström

Hur reagerade folk när ni åkte omkring i en pansarvagn som spelade låten Sommar och sol ur högtalarna, en låt som bland annat spelats in av Sven-Ingvars?

– Att åka omkring i Otnäs med en pansarvagn skapar inte så hemskt stora reaktioner. Folk vinkar, ser glada ut och tar bilder. Alla såg ut som att sådant här händer ju alltid i Otnäs.

Första kvinnliga kuratorn

Vendla Sandström är den första kvinnliga kuratorn i Teknologföreningens 146-åriga historia. Hon tycker att det ska bli roligt.

– Många har frågat varför det tog så här länge innan vi fick en kvinnlig kurator, säger hon.

Men hon tycker själv inte att det är hemskt speciellt att hon är en kvinna. Hon ser tvärtom andra utmaningar.

– Jag har ett jobb där jag reser väldigt mycket och inte alltid kan vara personligen närvarande. Det är nog i sig en större förändring.

Som kurator kommer hon att fokusera på ledarskap och andra kunskaper som inte kan inhämtas genom att nöta skolbänken.

– Jag vill också fortsätta med det min företrädare har byggt upp, det vill säga jobba med den sociala biten och hjälpa också dem som faller genom nätverket.

Teknologföreningens styrelseordförande Oscar Björklund är förvånad över att det inte har funnits en kvinnlig kurator tidigare i en så öppen förening som Teknologföreningen.

Oscar Björklund.
Teknologföreningens styrelseordförande Oscar Björklund. Oscar Björklund. Bild: Yle/Christoffer Kaski Teknologföreningen,teknolog,oscar björklund

– Det kanske har varit en väldigt mansdominerad bransch. Men Vendla är kompetent och både hon och Teknologföreningen har väldigt fina år framför sig, säger han.

Lov av polisen

Eftersom Sandström är den första kvinnliga kuratorn ville föreningen hitta på något alldeles extra – och beslutade sig för att låta henne anlända i en pansarvagn.

– Det tog ungefär en och en halv vecka att förbereda. Vi hittade en firma som hyr ut pansarvagnar och har jobbat med att hitta och koppla konfettikanoner, säger Björklund.

För att använda en pansarvagn måste man ha polislov, något som Björklund säger att var lätt att skaffa.

– Vi mejlade Polisstyrelsen som var med direkt. De tycker att det var ett roligt påhitt och att studerande ska hitta på lite galna grejer ibland, säger han.

Publik och orkestern Humpsvakar.
Teknologorkestern Humpsvakar och ett femtiotal teknologer hade samlats för att bevittna evenemanget. Publik och orkestern Humpsvakar. Bild: Yle/Christoffer Kaski teknolog,Teknologföreningen,Teknologorkestern Humpsvakar

Det nya studerandecentret tar fart

Både kurator Sandström och styrelseordförande Björklund säger att det här året kommer att präglas av byggandet av det nya Teknologhuset.

– Vi jobbar otroligt hårt för att få ett nytt hem i Otnäs centrum. Det är ett roligt men resurskrävande projekt. Vi sätter ner alla resurser vi har på att det ska bli av, säger styrelseordförande Oscar Björklund.

Och planerna fortskrider.

– Just nu förbereder vi det sista av anläggningsplanen och under sommaren skissas huset upp. Senast på hösten måste vi besluta slutgiltigt om vi går in för det här men redan nu börjar vi knyta fast ganska stora summor pengar för att förbereda projektet, säger kurator Vendla Sandström.

Därefter förflyttar sig Sandström, Björklund och de övriga teknologerna inomhus för att inleda nationsmötet.

Flaggan tas ner och pansarvagnen kör sin kos. Och mosar samtidigt de spillror som blev kvar av toalettstolen och soffan.

Läs också