Hoppa till huvudinnehåll

Tullen kom stor amfetaminliga på spåren - ligan hade gömt narkotikan i skogen

amfetamin
amfetamin Bild: Tullen amfetamin

Tullen har avslöjat en liga som smugglat stora mängder amfetamin från Nederländerna till Finland. Ligan, som också har förgreningar i Litauen, har också distribuerat amfetaminet.

Totalt hade 23 kilogram amfetamin smugglats in. Dess värde i gatuhandeln uppgick till 50 000 euro.

Gömdes i skogen

I slutet av förra sommaren beslagtog tullen över 18 kilogram amfetamin som gömts i ett skogsområde i Helsingfors.

Två litauiska kurirer hade smugglat in narkotikan till Finland. Polisen grep kurirerna omedelbart och också den finländska man som skulle plocka upp amfetaminet ur skogsgömman.

amfetamin
Narkotikan var gömd i ett skogsparti i Helsingfors amfetamin Bild: Tullen amfetamin

Förundersökningen visar att samma liga redan tidigare samma sommar hade tagit in 5 kilogram, och det hade gömts på samma ställe i skogen. Amfetaminet gav 50 000 doser, som hade sålts vidare i Finland.

Finländare och litauier häktats

Fem personer har häktats under förundersökningens gång - de är alla finländska eller litauiska medborgare. En av de misstänkta smugglarna greps utomlands och överlämnades till Finland.

Ligans huvudman är finländare, och denne ska ha avtalat om arrangemangen kring smugglingen vid flera möten i Tallinn, Estland.

Kurirerna hade fått i uppdrag att avhämta amfetaminet i Nederländerna, varifrån det fraktades i personbil till Tyskland och vidare till Finland.

amfetamin
amfetamin amfetamin

Läs också