Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals affärer gick i stöpet på grund av avbrottet på Helsingforsbörsen - "Avbrottet kan skada Nasdaqs rykte"

Helsingforsbörsen
Helsingforsbörsen Bild: Mikael Crawford/Yle nasdaq

Gårdagens avbrott på börserna i Norden och Baltikum kan leda till ersättningskrav på ägaren Nasdaq. Verkställande direktören på Helsingforsbörsen, Henrik Husman, medger att Nasdaqs rykte fick sig en törn, men att responsen ändå var överraskande lugn.

Det var ett brandlarm som drabbade börsernas it-system på torsdagen. Larmet gick i Nasdaqs datacentral i Upplands Väsby norr om Stockholm. Det ledde till att it-systemen slogs ut i de börser Nasdaq äger i Baltikum och Norden, förutom Oslobörsen.

Norden omsätter tre miljarder euro per dag

Ingen kunde varken köpa eller sälja några aktier under avbrottet. Det är enligt Husman ändå svårt att veta hur många placerare som förlorade pengar på affärer som inte blev av.

- Det är åtminstone klart att mäklarna drabbades av det historiska avbrottet på onsdagen, säger Husman. I hela Norden backades hundratusentals affärer under gårdagen, och summorna uppgår till nästan tre miljarder euro.

Ersättningskrav behandlas

Han konstaterar ändå att Nasdaq fungerar som vilket bolag som helst och att man kommer att behandla eventuella ersättningskrav.

It-avbrottet var enligt Husman dåligt också för tilltron till Nasdaq, eftersom börsbolaget är systemleverantör för många börser i Europa.

På torsdagen sker börshandeln fortfarande med hjälp av ett reservsystem, men senast på måndag ska handeln ha återgått till den normala.

Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Helsingin pörssi perui eilen tuhansia kauppoja – varautuu korvausvaatimuksiin skriven av Stina Brännare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes