Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap och ekonomi (med humor!) i nya podden Besser & Wisser

Patrik Schauman och Marcus Rosenlunds promofoto för podden Besserwisser. Fotat uppifrån i redaktionslandskapet.
Patrik Schauman och Marcus Rosenlund gör podden Besser & Wisser. Patrik Schauman och Marcus Rosenlunds promofoto för podden Besserwisser. Fotat uppifrån i redaktionslandskapet. Bild: Svenska Yle / Marcus Rosenlund Podcast,Svenska Yle,radio,Politik,vetenskap,Marcus Rosenlund,Besserwisser,kvanthopp

En "besserwisser" är en irriterande typ man helst inte vill bjuda på sitt kalas. Ni vet den där som korrigerar dig när du berättar att du var till Barcelona på semestern och påpekar att man på katalanska faktiskt säger "[bəɾsəˈlonə]".

Bessrwissern går ofta ensam hem från dejten. Besserwisserns inbjudan till kollegernas house warming partyn "försvinner" ofta på posten.

Så varför detta namn på er nya podcast, Marcus Rosenlund och Patrik Schauman?

- Det är meningen vetdu, det är alltid bra att irritera folk. Man ska inte vara för bekväm, det ska skava litet i skon för att man ska känna att man lever, säger Rosenlund.

- Vi berättar sanningen och litet till, tillägger Schauman.

Podcasten Besser & Wisser är alltså en ny podd på Svenska Yle som på ett roligt sätt tar upp olika ämnen inom vetenskap och ekonomi, två rubriker som förstås går hand i hand.

Men varför?

- Alla är beroende av vetenskap och ekonomi, men allt fler förstår absolut ingenting av vare sig vetenskap eller ekonomi, konstaterar Rosenlund.

- Och målet är att tala om vetenskap och ekonomi med humor, flikar Schauman in.

- Det är ett djärvt experiment där vi med risk för vår egen hälsa och rentav livhanken kombinerade tre väldigt eldfarliga och explosiva ämnen, nämligen ekonomi, vetenskap och "läppä", det vill säga humor, säger Rosenlund nöjt.

Charlie Chaplin i kugghjulet i filmen Moderna tider.
Vetenskap med humor Charlie Chaplin i kugghjulet i filmen Moderna tider. Bild: ullstein bild - United Archives/ All Over Press Charlie Chaplin,Moderna tider

Barndomsvänner och kolleger

Marcus Rosenlund förknippas på Svenska Yle med vetenskapsjournalistik i programmet Kvanthopp och på hans CV hittar vi allt från humorprogram i Vega och X3M, hårdrocksprogrammet Metallväktarna samt diverse samhälleliga flödesprogram i radion.

Det talade ordet är hans styrka och han är dessutom rolig.

Patrik Schauman är en jovial pratkvarn som också har en gedigen bakgrund som journalist på Rundradion. Han är ekonomisk redaktör men vi har också sett honom i rollen som debattvärd för Slaget efter tolv och i slutet av nittiotalet var också han vetenskapsredaktör.

För tillfället stöter de ihop med varandra i samma öppna arbetslandskap på Svenska Yle.

För den här intervjun hittar vi tio minuter gemensam tid; Schauman ringer först några samtal och Rosenlund har precis fotograferat en annan poddmakare och ska därefter fortsätta med dagens vetenskapsartikel.

Men det är inte bara två stressade kolleger med översta skjortknapparna hårt knäppta som i arbetets tecken startar en ny podd.

Poddmakarnas gemensamma historia går nämligen tillbaka ända till ettan i lågstadiet i Grankulla så bådas intressesfärer går ihop på flera plan.

- Först gick vi hela grundskolan i samma skola, sedan gymnasiet, sedan studerade vi på Svenska social- och kommunalhögskolan och till sist har vi landat på Rundradion, berättar Schauman.

Det här är dock första gången som barndomsvännerna direkt jobbar med varandra. De tror att jargongen kommer att få en ledig ton rent naturligt tack vare deras långa gemensamma historia.

- Vi är inte rädda för att avbryta varandra om vi säger så. Vi vågar trampa litet på varandras tår, säger Rosenlund.

Det första avsnittet handlar om finansministeriet och oro för nativiteten, en diskussion som enligt Schauman kommer att hållas länge på tapeten. Och den vetenskapliga biten handlar om polarisen.

Pingviner på Sydpolen, isberg, snö.
Bl.a. polaris diskuteras i Besser & Wisser. Pingviner på Sydpolen, isberg, snö. Bild: � volodymyr goinyk, Antarctica 2008-2009 sydpolen,pingviner,is

- Rent ekonomiskt är man orolig över att det kommer att finnas för få skattebetalare i framtiden. Det föds för litet barn och vi har för litet is, så det var där det började, berättar Schauman.

Podcasten Besser & Wisser publiceras på torsdagar på Yle Arenan, det siktar de åtminstone på, och längden på avsnitten är max 25 minuter.

Besser & Wisser hittar du på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle