Hoppa till huvudinnehåll

Yles källor: Hjallis säger tack och adjö till Samlingspartiet - se direktsänd presskonferens 15:45

Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo lämnar Samlingspartiet, det bekräftar källor till Yle. Harkimo kommer att ge sitt besked vid en presskonferens senare i dag.

Harkimo har i offentligheten kritiserat Samlingspartiet och den politik som partiet har idkat.

De senaste dagarna har riksdagen surrat av rykten om att Harkimo håller på att grunda en ny politisk rörelse tillsammans med den tidigare socialdemokraten Mikael Jungner.

I fredags skrev Harkimo en blogg där han konstaterar att det rådande politiska systemet inte kommer att fungera längre till.

- Resan mot någonting bättre måste börja snart, skriver Harkimo.

I bloggen kritiserar han toppstyrningen i politiken och partiernas krav på gruppdisciplin.

Hjallis Harkimo har öppet kritiserat vård- och landskapsreformen och låtit förstå att han kan komma att rösta mot sitt eget parti i riksdagen.

Elina Lepomäki: "Ingen har bett mig komma med i någon rörelse"

När Samlingspartiets riksdagsgrupp samlades på torsdag eftermiddag saknades Hjallis Harkimo. De som kommenterade hans eventuella avhopp var närmast förbryllade.

- Jag vet ingenting annat än det som medierna rapporterar, sa Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen.

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki, som också öppet kritiserat vårdreformen, säger att hon inte känner till Harkimos planer. Hon bedyrar att de inte har några gemensamma planer.

- Jag anser att det finns stora problem i politiken. Men det här ändrar inte på någonting för min del. Jag är nöjd med Samlingspartiet.

Har någon försökt locka med dig i en sådan här rörelse?

- Nej, ingen har bett mig komma med i någon rörelse. Om det ens finns någon sådan. Hittills rör det sig om rykten, säger Lepomäki.

Läs mera:

Svenska Yle stötte på Hjallis Harkimo i en riksdag som surrar av rykten – Blir det presskonferens idag? ”Säkert”

Den samlingspartistiske riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo bekräftar för Svenska Yle att han tänker hålla en presskonferens idag. Riksdagen surrar just nu av rykten om att Harkimo håller på att grunda en ny politisk rörelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes