Hoppa till huvudinnehåll

Artisten Avicii död - blev 28 år

Artisten Avicii
Artisten Avicii Bild: Jose Sena Goulad/EPA Sverige,Avicii

Den svenske artisten Avicii är död. Den bara 28-årige discjockeyn och producenten dog på fredagen, uppger hans pressansvariga Ebba Lindqvist för bland annat Sveriges Television.

Avicii, som egentligen hette Tim Bergling, befann sig i Omans huvudstad Muscat, där han enligt SVT som bäst producerade ny musik.

Han påträffades död på fredag eftermiddag lokal tid. Det finns inga uppgifter om dödsorsaken.

Lindqvist meddelar att artistens anhöriga är förkrossade över dödsbudet, och ber allmänheten att visa hänsyn och lämna dem i fred. I det här skedet görs inga fler uttalanden i fallet.

Gjorde en blixtkarriär

Avicii slog igenom internationellt 2011 med låten Levels, som nådde listplaceringar i flera länder.

Under de följande åren släppte Avicii ytterligare ett antal låtar som blev internationella framgångar, till exempel Wake Me Up!, Hey Brother, Waiting for Love och Addicted to You.

I februari 2014 blev Wake Me Up! den mest spelade låten på Spotify någonsin, med över 200 miljoner spelningar i hela världen.

Avicii släppte i eget namn två album och flera singlar, och samarbetade därutöver mycket med andra artister. Han producerade brittiska alternativrockgruppen Coldplays låtar A Sky Full of Stars (2014) och Hymn for the Weekend (2016), och jobbade med popdrottningen Madonna på hennes album Rebel Heart från 2015.

För sin verksamhet fick Avicii ett flertal utmärkelser, bland annat två Grammispriser åren 2012 och 2014. År 2013 fick han också svenska regeringens Musikexportpris.

Lade av efter hälsoproblem

Bergling var en av Sveriges största musikexportörer fram till 2016, då han lade av med turnerandet. Då uppgav han att hälsoproblem låg bakom beslutet. Redan 2013 hade hans alkoholbruk gjort att han drabbats av inflammation i bukspottkörteln.

Avicii har sörjts på sociala medier, och till exempel den skotske dj-producenten Calvin Harris skriver på Twitter att han är nedbruten av nyheten.

- En vacker själ, passionerad och oerhört begåvad, han hade mycket kvar att ge. Jag känner för hans familj. Gud välsigne dig, Tim.

Minnesstund i Stockholm

Det officiella Sverige har kommit ihåg en av de största artisterna inom genren EDM.

- Han var ett av Sveriges största musikunder i modern tid, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfvén.

På lördagen ordnas en minnesstund på Sergels torg i Berglings hemstad Stockholm, för att hedra minnet av ett av de största namnen inom elektronisk dansmusik.

Under sin karriär hann Avicii flera gånger uppträda i Finland, bland annat på Weekend Festival i Helsingfors sommaren 2015.

Avicii uppträdde också bland annat på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop år 2015.

- Det är med stor sorg som vi mottagit beskedet att Tim Bergling har gått bort. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom och beundrade honom som artist och den fina person som han var. Han gjorde vårt bröllop oförglömligt med sin fantastiska musik. Våra varmaste tankar går till hans familj, säger paret i ett uttalande.