Hoppa till huvudinnehåll

Hem och skola vill hjälpa föräldrar som inte dyker upp på föräldramöten

Porträtt av Linda Björkgård, Michaela Romantschuk och Petra Högnäs.
Projektplanerare Linda Björkgård, verksamhetsledare Michaela Romantschuk och projektledare Petra Högnäs. Porträtt av Linda Björkgård, Michaela Romantschuk och Petra Högnäs. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,Linda Björkgård

Nu startar Förbundet Hem och Skola det treåriga projektet Varje förälder är en resurs för sitt barn. Samtidigt öppnar förbundet ett kansli i Vasa eftersom de anställda för projektet i fråga finns i Vasa.

Målet är att utveckla och hitta nya metoder för samarbetet mellan föräldrar och daghem, förskolor och skolor. Bakgrunden ligger i att det många gånger höjts röster från skolhåll varför vissa föräldrar inte deltar i föräldramöten eller är svåra att få tag på.

Enligt Hem och Skola är det en viktig fråga då delaktighet och engagemang entydigt främjar barnens trivsel och skolframgång.

Förbundet påminner om att det är viktigt att alla föräldrar stöder sina barn oberoende av vilken utbildningsgrad man själv har eller om man själv har tråkiga minnen från sin egen skolgång.

Med hjälp av projektet Varje förälder är en resurs för sitt barn ska Hem och skola hitta och skapa metoder för hur man kan ringa in och stöda de så kallade osynliga föräldrarna och deras relation till skola eller daghem.

Projektledare för är Petra Högnäs och som projektplanerare fungerar Linda Björkgård. Bägge är stationerade i Vasa. Projektet finansieras med medel från Veikkaus.

Läs också