Hoppa till huvudinnehåll

HS: Bara sex procent ger regeringen gott vitsord - tre av fem ger tummen ner

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017. Bild: All Over Press Juha Sipilä,Petteri Orpo,Regeringen Sipilä,Centern i Finland,Samlingspartiet,Sampo Terho,riksdagen,Plenum,Nytt alternativ,Blå framtid

Majoriteten av finländarna, omkring 60 procent är missnöjda med statsminister Juha Sipiläs regering, visar en enkät i Helsingin Sanomat.

Av de svarande anser 28 procent att regeringen har varit rätt dålig och 32 procent anser att den har varit dålig.

Sex procent av de tillfrågade anser att regeringens agerande har varit bra och 22 procent anser att regeringen har varit rätt bra.

Inte heller oppositionen får gott betyg

Å andra sidan är man i allmänhet inte heller särdeles nöjd med oppositionen.

Sex procent anser att oppositionen har föreslagit goda alternativ för regeringen och 20 procent anser att oppositionens alternativ har varit rätt bra.

28 procent av finländarna är alltså nöjda eller rätt nöjda med regeringen och motsvarande siffra för oppositionen är 26 procent.

Siffrorna gått neråt

Siffrorna för regeringen har försämrats sedan oktober då 32 procent av de svarande ansåg sig vara nöjda eller rätt nöjda med regeringen.

Det bästa vitsordet fick regeringen Sipilä på hösten 2015 då 38 procent var nöjda eller rätt nöjda.

Äldre personer, högre utbildade och personer i ledande ställning är nöjdare än medeltalet, men också i de grupperna ger man dåliga vitsord.

Tankeställare för Sipilä

Rikhard Husu, politisk reporter på Yle Nyheter konstaterar att det inte är en bra siffra om bara sex procent är nöjda med regeringen. Även om man räknar med dem som är relativt nöjda med regeringen så blir det inte fler än 28 procent.

Rikhard Husu, programledare, Obs debatt
Rikhard Husu Rikhard Husu, programledare, Obs debatt rikhard

- Det är klart att det ger en tankeställare åt statsminister Juha Sipilä.

- Ett så svagt resultat sätter press på de medverkande partierna inför de avgörande besluten till exempel om vård- och landskapsreformen som vi står inför.

- Det ligger nära till hands att missnöjet också spiller över på de enskilda partierna och drar ner på deras stöd, säger Husu.

Han nämner ändå som en liten tröst det faktum att också förtroendet för oppositionen enligt mätningen ligger på en låg nivå.

Inte heller oppositionen populär

Det intressanta enligt Husu är att lika få anser att oppositionen lyckas att utmana regeringen.

- Man måste ändå konstatera att oppositionen inte är ett block på samma sätt som regeringen. Jämförelsen är kanske lite orättvis eftersom de inte har ett gemensamt program.

- Man borde se på de enskilda partierna och hur de klarar sig, här finns ju skillnader, säger Husu.

- Överlag kan man ändå tänka sig att det på ett allmänt plan finns ett missnöje med hur politikerna sköter sig, vare sig vi talar om regeringen eller oppositionen.

Kanske andra följer Harkimo?

- Här kommer vi till veckans stora diskussionsämne det vill säga det som riksdagsledamoten Harry ”Hjallis” Harkimo håller på med. Det ryktas om att han håller på att grunda ett nytt parti.

Det har också att göra med frågan om det bara handlar om en enskild riksdagsledamot. Frågan väcks om fler ledamöter eventuellt kommer att hoppa på det här tåget. Hittills har alla andra förnekat, men det återstår att se vad som kommer att hända, säger Husu.

Helsingin Sanomat beställde enkäten om regeringen av Kantar TNS, som intervjuade 1 277 15-74 år gamla finländare mellan 6 och 11 april.

Källor: Helsingin Sanomat, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes