Hoppa till huvudinnehåll

HS: Fusk i elektroniska antagningsprov – prov som ska göras ensam görs i grupp hemma

Datorarbete
Datorarbete Bild: Unsplash/ Rayi Christian Wicaksono på jobbet

Efter några år med elektroniska antagningsprov finns det de som har upptäckt luckan i systemet – det finns ingen övervakning, så man kan fuska sig till fördelar.

Helsingin Sanomat berättar om de digitala prov som några finska yrkeshögskolor har börjat använda.

I stället för att ordna resurskrävande urvalsprov för hundratals (kanske till och med tusentals) personer kan provet skrivas i hemmets lugna vrå under en kort tid.

Det har lett till att grupper samlas för att göra proven tillsammans, och på så vis utnyttjar personerna varandras styrkor – samt bättrar på sina egna chanser.

Problemet är att det är tänkt att proven ska skrivas på egen hand, så provresultaten blir förvrängda till de ärligas nackdel.

- Vi hann precis skriva provet tillsammans. Ingen av oss skulle ha hunnit med det på egen hand, säger en anonym provskribent till HS.

Svårt att veta vem som skriver provet

Vid Yrkeshögskolan Novia är samma fusk inte möjligt, alla prov ska skrivas i skolans lokaler och de sökande ska identifiera sig.

Camilla Ekman, utbildningsansvarig för företagsekonomilinjen i Åbo, är kritisk till dagens möjligheter att skriva digitala prov eftersom det är svårt att försäkra sig om att den som söker också är den som skriver provet.

En ensam studerande skriver ett prov.
En ensam studerande skriver ett prov. Bild: Fredrick Kippe/Alamy/All Over Press studerande,prov,inträdesprov,studier

Ekman konstaterar ändå att proven troligtvis blir mer digitala i framtiden.

- De här olika formerna för hur man ska skriva elektroniska prov har diskuterats nationellt. Hittills har Novia inte gått in för den här möjligheten, utan vi väntar mera på det som kommer att hända på den nationella sidan.

En markant skillnad mellan Novia och de stora högskolorna i Helsingforsregionen, som har digitala antagningsprov, är antalet sökande. När de stora skolorna har tusentals sökande blir urvalsprocessen både arbetsdryg och dyr.

Sociala färdigheter kan inte testas digitalt

Förändringar är på gång i vilket fall som helst när det gäller antagningsproven.

I vissa fall ska man kunna bli antagen endast enligt studentbetyg, men som bäst pågår också planering för framtida digitala antagningsprov.

Skolelev
Skolelev Bild: Mostphotos skolan (fenomen),undervisning,elev,skolelever,prov,studentskrivningar,Examen,koncentration

Hur de ska förverkligas är ännu inte klart.

- Det måste ju bli mera kostnadseffektivt om man jämför att man går igenom proven antingen med dator eller för hand. Det har till och med varit essäer, vilket är väldigt arbetsdrygt då det är hundratals prov att gå igenom. Det är väldigt mycket jobb.

Det finns ändå vissa saker som inte kan testas digitalt.

- Det som vi inte alls kan testa via ett digitalt prov är de sociala färdigheterna. Jag tror på att träffa studerande och se hur de fungerar i grupp, säger Camilla Ekman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes