Hoppa till huvudinnehåll

Kommunförbundet räknade: Förlänga läroplikten kostar hundratals miljoner

Elever markerar i en skolklass.
Elever markerar i en skolklass. Bild: Mostphotos Skola,Skolklass,elever

Att förlänga läroplikten genom att sätta barnen i skola och förskola ett år tidigare än nu ökar kostnaderna med över 300 miljoner euro, beräknar Kommunförbundet. Att i stället förlänga läroplikten i andra ändan, så att den omfattar andra stadiet, kostar närmare 200 miljoner euro.

Kommunförbundet har räknat ut vad det skulle kosta att göra verklighet av förslaget med tidigarelagd läroplikt. Ifall femåringar börjar förskolan och sexåringar börjar första klass, föds en ny grupp på cirka 13 500 läropliktiga.

Redan att skaffa undervisningslokaler förutsätter investeringar på 300 miljoner euro. Att underhålla byggnaderna kostar 12 miljoner euro per år och att ordna med skolskjuts kostar 16 miljoner euro.

Läroplikt för andra stadiet blir mindre dyrt

Väljer man i stället att förlänga läroplikten i den äldre ändan, så att den omfattar andra stadiets gymnasium eller yrkesskola, så växer bland annat utgifterna för läromedel, konstaterar Kommunförbundet.

Beroende på räknesätt ökar utgifterna för läromedel med mellan 80 och 114 miljoner euro.

Annat som höjer kostnaderna är utgifter för specialundervisning, stöd till elever som riskerar att marginaliseras och bidrag för skolskjuts.

Totalt blir utgiftsökningen 183 miljoner euro, enligt Kommunförbundet.

Läs mera:

En lärare hjälper en elev i skolan.

Lärarna vill ha läroplikt till 19 och in på andra stadiet – studerande sågar idén: ”Mekaniskt tvång sänker studiemotivationen”

Undervisningssektorns fackförbund OAJ föreslår en ny reform där bland annat läropliktsåldern höjs till 19. Läroplikten förlängs också till andra stadiet, det vill säga yrkesskola eller gymnasium.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes