Hoppa till huvudinnehåll

Mindre kaffekoppar för medvetna konsumenter

Svante Hampf.
Svante Hampf har grundat kafferosteriet Kaffa Roastery. Svante Hampf. Bild: Toni Määttä / Yle kaffe,Kabelfabriken

Finländarna är det folk i världen som dricker mest kaffe, men det här håller på att förändras. Vi satsar hellre på en kopp riktigt gott kaffe än en hel kanna "vanligt" kaffe, och det här hänger ihop med en allt större medvetenhet hos konsumenterna.

- Folk är allt mera intresserade av vad de stoppar i munnen när det gäller mat, men också då det gäller kaffe. Det räcker inte längre att det smakar gott, människor vill känna till etiken bakom det de äter och dricker, säger Svante Hampf som grundat kafferosteriet Kaffa Roastery.

Enligt honom har allt flera människor insett att de faktiskt kan påverka genom att fatta etiska eller klimatsmarta val.

Han säger att kaffekonsumenter länge har varit medvetna om varifrån kaffet kommer, men nu vill man gå steget längre.

- Det räcker inte längre med att betala lite mera för kaffet utan folk vill veta vart pengarna faktiskt går, säger Hampf.

Kaffefestival på Kabelfabriken.
Kaffefestival på Kabelfabriken. Bild: Toni Määttä / Yle kaffe,Kabelfabriken,kaffefestival

Alla i produktionskedjan ska få betalt

Det är inte alltid just kaffeodlaren som får för lite betalt för sin möda, det kan vara de som plockar kaffebönorna, de som bearbetar dem, de som gör jobbet som behöver bättre lön.

Kaffefestival på Kabelfabriken.
Kaffefestival på Kabelfabriken. Bild: Toni Määttä / Yle kaffe,Kabelfabriken,kaffefestival

- Det finns många riktigt fattiga länder där det odlas kaffe, till exempel Burundi - ett av världens fattigaste länder. Vi åker till de länderna och ser till att pengarna går till rätt människor, just den här medvetenheten är en stor trend inom branschen, säger Hampf.

Folk vill ha mindre kaffe men bättre kaffe.

I Finland växer kafékulturen, nya kaféer dyker upp i varje gathörn och folk träffas allt oftare utanför hemmet och det här leder till att kaffedrickandet också förändras.

- En trend är att kaffemuggen blir lite mindre; folk vill ha mindre kaffe men bättre kaffe, säger Hampf.

Det här syns inte bara på små kaféer utan också hos kedjor där de enorma kaffestopen byts ut mot mindre koppar.

Mansdominerad bransch

Kaffebranschen är fortfarande en rätt så mansdominerad bransch, delvis för att arbetet i kafferosterierna är så pass fysiskt.

Den stereotypa kaffenörden är en kille i 30-årsåldern som också gillar öl från mikrobryggerier och att stoppa sin egen korv.

Men det här håller på att förändras, säger Silja Löfgren som är kafferostare på rosteriet Good Life Coffee.

Silja Löfgren.
Silja Löfgren arbetar som kafferostare vid kafferosteriet Good Life Coffee. Silja Löfgren. Bild: Toni Määttä / Yle kaffe,Kabelfabriken

- Finland är alltid några år efter när det gäller kaffetrender, i andra länder har kvinnor redan börjat ta en större roll, säger hon.

Arbetet är väldigt fysiskt och för att orka måste Löfgren ta hand om sig själv ordentligt. Enligt henne kommer allt flera kvinnor hela tiden ändå in i branschen.

Kaffefestival på Kabelfabriken.
Kaffefestival på Kabelfabriken. Bild: Toni Määttä / Yle kaffe,Kabelfabriken,kaffefestival

Inom ölvärlden finns det bryggerier som marknadsför sig med slagord som "öl gjort av tjejer" och snart kanske vi ser kaffepaket med samma slogan.

Helsinki Coffee Festival pågår 20-22 april i Kabelhallen i Helsingfors.

Läs också