Hoppa till huvudinnehåll

Parförhållanden mellan spelare större problem än sexuella trakasserier – Lagerblom: ”Om det finns ett triangeldrama blir det inte bättre”

Jessica Lagerblom, 2015.
Jessica Lagerblom tonar ner diskussionen om sexuella trakasserier i damlandslaget. Jessica Lagerblom, 2015. Bild: Yle/Lucas Dahlström jessica lagerblom

Den tidigare landslagsspelaren Jessica Lagerblom har inte upplevt sexuella trakasserier inom damfotbollen. Hon tror att det stora problemet ligger i dramatiken som uppstår då förhållanden mellan spelare i samma lag tar slut.

– Jag tror att det är det som är dramatiken. Om det dessutom finns ett triangeldrama blir det inte bättre. Då kan det bli ganska struligt, berättar Lagerblom som spelade i landslaget under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Enligt MTV:s rapportering har sexuella trakasserier förekommit i damlandslaget under den tid Lagerblom spelade där. Enligt MTV:s källor hände det att yngre spelare tvingades sällskapa med äldre spelare i laget.

– Själv har jag inte varit med om det och har inte sett någonting av det. Det är inte ok ifall någonting sådant har skett. Ifall någon påstår det måste det finnas någon sanning bakom det, berättar Lagerblom som i många år fungerat som expertkommentator för Yle Sporten.

– Jag spelade min första landskamp som 17-åring och fick känna mig trygg i landslaget. Jag fick vara mig själv och kände mig inte totalt utomstående även om jag var yngst.

Enligt Lagerblom har problemet lyfts upp som ett landslagsproblem, men enligt henne kan det ha varit värre inom klubblagen.

Äldre spelare sällskapat med yngre

Inom lagsporter är det vanligt med en hierarki i laget där äldre spelare står högre i rang än de yngre. Den kulturen var starkare kring millennieskiftet än i dag.

Lagerblom kan tänka sig att det hierarkiska systemet kombinerat med förhållanden inom laget kan ha orsakat bekymmer.

– För det första var förhållandet mellan kvinnor på 90-talet och början av 00-talet ett ”hysch och pysch”. Själv hade jag aldrig ens riktigt koll på om det fanns några par i ens lag.

– Vad jag hört och sett, även om jag är ganska blåögd, så fanns det yngre spelare som var tillsammans med äldre spelare. Har det varit frivilligt? I många fall tror jag det har varit det, men det kan också finnas någonting annat bakom det.

Jessica Thorn i EM-2005 mot Skottland.
Jessica Lagerblom (tidigare Thorn) i EM-2005 mot Skottland. Jessica Thorn i EM-2005 mot Skottland. Bild: All Over Press Finlands damlandslag i fotboll,Jessica Thorn,jessica lagerblom

Den tidigare landslagstränaren Reima Kokko nämnde i MTV:s intervju att han upplever att en del unga spelare till och med lade av på grund av sexuella trakasserier. Låter det helt orimligt i dina öron?

– Jag tror att vi i så fall talar om riktigt enstaka spelare. Jag känner inte till ett enda fall. Det borde i så fall ha tagits upp då. Känner du dig dåligt behandlad borde du ha tagit upp det med tränaren eller med dina föräldrar som skulle ha kunnat föra saken vidare.

Att äldre spelare är tillsammans med yngre spelare, att det finns en åldersskillnad är ju inte nödvändigtvis ett problem i sig. Vad är det som har varit problematiskt med den saken?

– Jag kan inte säga att det är min egen synpunkt, men det handlar väl om det att en yngre spelare känner att man har blivit tvingad till ett förhållande kvinnor emellan. Man måste ju bli ganska påtryckt för att verkligen tycka att det är ett måste. Man har ju alltid val i livet.

– Det största problemet är väl om du är under 18 år, prövar dig fram i livet och kommer som en ung spelare in i ett lag med vuxna spelare – att du tror att det är något du måste göra för att komma med i gänget.

Har du hört efteråt av dina tidigare spelkompisar att någon skulle ha upplevt det jobbigt?

– Nej, jag har inte hört att det har varit jobbigt, men jag vet att det finns flickor som har varit tillsammans med andra flickor då de har varit unga och nu är tillsammans med pojkar.

– Samtidigt vet jag om sådana som i tonåren har varit tillsammans med pojkar och nu är tillsammans med tjejer. Det är inte helt svartvitt.

"Bra att diskutera om vad som är okej i laget"

Den idag 36-åriga Lagerblom känner sig kluven till rapporteringen om sexuella trakasserier inom damfotbollen.

– På sätt och vis tycker jag att det är en bra sak men det borde gärna ha fått hända för 15 år sedan eller minst för tio år sedan. Jag tror och hoppas att det har ändrats massvis sedan dess.

– Vad jag har hört nutida damlandslagsspelare kommentera så existerar sådant här inte nu. Jag hoppas att de här nyheterna inte kopplas ihop så mycket med dagsläget utan ses som någonting som har hänt för länge sedan, i den mån det har hänt.

Även om Lagerblom upplever att diskussionen borde ha ägt rum betydligt tidigare och att nyhetsrapporteringen gällande trakasserierna har varit flummig, finns det enligt henne goda aspekter i att problematiken lyfts upp.

– Det är bra att ta upp det här. Det händer naturligtvis också mycket andra saker, inte bara sådant här. Det finns ledare som blandar sig med spelare och så vidare.

– Det händer så mycket okorrekta saker, särskilt gjorde det tidigare. Jag tycker att det har blivit proffsigare. Det måste finnas klara spelregler för vad som är okej och vad som inte är det.

Finns det något som ledare eller kaptener i lagen i dag borde göra för att ta itu med det här?

– Jag tror och hoppas att man i lagen bestämmer regler och diskuterar spelarna sinsemellan innan säsongen börjar. Det kan vara helt bra att diskutera om vad som är okej i laget.

– Det kan finnas flickor som sällskapar sinsemellan och i viss mån hör privatlivet inte till laget. Detsamma gäller ifall du är tillsammans med en kille. Det är så mycket proffsigare i dag att jag tror att folk klarar av att hålla sådana saker utanför.

Läs mera:

Förre landslagstränaren Michael Käld är förvånad över uppgifterna om sexuella trakasserier i landslaget

Jag ville skapa en bra laganda i damlandslaget, säger förre landslagstränaren Michael Käld. Därför är han förvånad över de uppgifter om sexuella trakasserier inom damfotbollen som MTV:s Tulosruutu har lyft fram.