Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för långfärdsskridskoåkning kräver bättre räddningsutrustning

Långfärdsskridskoåkare på isen.
Långfärdsskridskoåkare på isen. Bild: Leif Höglund Långfärdsskridskoåkning,skridskoåkning

Intresset för långfärdsskridskoåkning blir allt större på Åland. En avigsida av det ökade intresset är att allt fler ovana skridskoåkare rör sig ute på isarna, vilket i sin tur innebär en ökad risk för olyckor.

Ålands sjöräddningssällskap är en av de organisationer som rycker ut när skridskoåkare har gått genom isen eller drabbats av några andra problem och nu planerar man att skaffa en svävare för att lättare kunna hjälpa nödställda långfärdsskridskoåkare.

-Svävaren, som har två mans besättning, kan ta med sig upp till två nödställda åt gången och den kan lätt transporteras till olycksplatsen med en personbil och ett släp, säger Dag Lindholm, verksamhetsledare för Ålands sjöräddningssällskap.

Dag Lindholm.
Dag Lindholm är verksamhetsledare för Ålands sjöräddningssällskap.. Dag Lindholm. Bild: Tomas Tornefjell, ÅRTV sjöräddning,ålands sjöräddningssällskap

Första steget i sjöräddningssällskapets satsning på en svävare blir att hitta frivilliga sjöräddare som vill bli förare.

Därefter ska finansieringen lösas, förhoppningsvis med ett bidrag från Ålands penningautomatförening.

- En svävare inklusive släp, bil och utbildning av förare beräknas kosta 100 000 euro och det krävs 50 körtimmar innan man kan manövrera den på ett säkert sätt, säger Dag Lindholm.

Ingen beredskap finns i dag

Leif Höglund är en av många långfärdsskridskoentusiaster på Åland och utbildare i iskunskap. Han säger att en svävare skulle vara en mångårig dröm som går i uppfyllelse.

- I dag finns det egentligen ingen som har beredskap att ta hand om olyckor på isarna. Räddningsverkets skyldighet slutar 300 meter från land och räddningshelikoptern från Åbo är antagligen för tunn och kan bryta sönder isen. En svävare skulle vara helt underbar, säger Leif Höglund.

Svävare på en datorskärm.
En svävare är ett bra hjälpmedel när man ska undsätta skridskoåkare. Svävare på en datorskärm. Bild: Foto: Tomas Tornefjell, ÅRTV svävare,sjöräddning,ålands sjöräddningssällskap

Kunskap, utrustning och sällskap är det viktigaste när man rör sig på isen.

- Men olyckor kan ske oberoende hur välinformerad man är.

Med god tur kan en svävare finnas tillgänglig för de åländska långfärdsskridskoåkarna till säsongen 2019, men då krävs att finansieringen och utbildningsbiten löser sig.

Text: Tomas Tornefjell, Ålands Radio och Tv

Läs också