Hoppa till huvudinnehåll

Utmarsch kan stänga daghem i huvudstadsregionen på onsdag

Ljusröda gummistövlar på en hylla
Ljusröda gummistövlar på en hylla Bild: Yle/ Mira Bäck gummistövlar,daghem

Barnskötare uppmanas delta i en protest mot lagförslaget om småbarnspedagogik framför riksdagshuset på onsdag eftermiddag.

Barnskötare, närvårdare och de barnträdgårdslärare som är socionomer till utbildningen marscherar ut från sina arbetsplatser nästa onsdag (25.4) i protest mot den nya lagen om småbarnspedagogik.

I protesten deltar medlemmar från facken JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia.

Vissa fack uppmuntrar sina medlemmar i hela Nyland att delta i utmarschen, medan exempelvis JHL skriver att protesten gäller Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Lagförslaget vill öka antalet barnträdgårdslärare i daghemsgrupperna, men det betyder istället att andelen barnskötare och närvårdare skulle minska med hälften. Det betyder att till år 2030 skulle antalet barnskötare minska med 9 000.

Ett barn leker vid en bilbana.
Ett barn leker vid en bilbana. Bild: Malin Valtonen / Yle daghem,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),Bilbana,Lojo,seela raita

- Vi anser att det skulle påverka vardagen i daghemmen radikalt. Barnskötarna är de som är med barngruppen hela dagen, medan barnträdgårdslärarna har många andra uppgifter och har planeringstid fem timmar i veckan, säger Eva Siitonen som är sakkunnig inom socialpolitiska frågor vid social- och hälsovårdsfacket Tehy.

Siitonen säger att lagförslaget ser barnträdgårdslärarnas kunskap som viktigare än barnskötarnas, men menar att det också behövs annan kompetens och kunskap på daghemmen.

Lagförslaget har gjorts för hastigt

Enligt Siitonen är det stora problemet vid daghemmen just nu att det inte finns tillräckligt med personal. Facken hade hoppats att den nya lagen om småbarnspedagogik skulle rätta den saken, men har istället blivit besvikna.

- Vi anser att lagförslaget har gjorts för hastigt. Man har inte lyssnat på de som arbetar på daghem, i alla fall inte på alla yrkesgrupper, säger Siitonen.

De som arbetar under titeln barnskötare är ofta närvårdare till utbildningen. Siitonen säger att speciellt barn under tre år behöver den kunskap som barnskötare har. Hälso- och läkemedelskunskapen skulle minska om färre närvårdare jobbar i barngrupperna.

Utmarch på onsdag

Kvar på daghemmen blir i värsta fall endast de barnträdgårdslärare som har universitetsutbildning, och som inte berörs av protesten. Det betyder att många daghem kan komma att stänga dörrarna för dagen, efter utmarschen klockan 12.00.

Ännu är det för tidigt att säga hur många som kommer att delta i utmarschen och hur det påverkar daghemmen.

- Vi hoppas att många deltar, men vi vet ju att barnen är det viktigaste för barnskötarna. Det kan kännas svårt att marschera ut, men vi upplever att det här är en viktig sak att ta ställning mot, säger Eva Siitonen.