Hoppa till huvudinnehåll

Analys om Hjallis nya rörelse: I dag klarnade bara en sak, Jokerit är till salu!

Hjallis Harkimo, text: Analys, Magnus Swanljung
Hjallis Harkimo, text: Analys, Magnus Swanljung Hjallis Harkimo,magnus swanljung

Politiken har fungerat på samma sätt i hundra år. Och nu vill Hjallis Harkimo och Mikael Jungner förnya den med en “plattform”. Hur det ska ske är tills vidare höljt i dunkel men man kan gratulera dem till en lyckad kupp i medierna, skriver Magnus Swanljung.

Hjallis Harkimo och Mikael Jungner har visat att de åtminstone är bra på en sak. Att linda den mediala offentligheten runt sitt lillfinger.

I förhållande till den mediala hajpen är planerna luddiga och skrala.

Efter dygn av surr i riksdagen och medierna höll Harkimo i torsdags en kort presskonferens i rikssalen strax innan plenum. Jag har aldrig sett så många journalister där.

Han berättade lite motvilligt att han lämnar Samlingspartiet.

Alla som var där visste att den egentliga nyheten var att han har hemliga planer tillsammans med Jungner.

Om det sa han inte ett ord.

På lördag morgon berättade han i Yles Morgonettan helt enligt planerna om sin nya “rörelse” i samma stund som webbsidorna publicerades.

Exakt samtidigt publicerades en stor intervju i Helsingin Sanomat. Nästa vecka låter sig Hjallis Harkimo intervjuas i Tuomas Enbuskes program i MTV3. Enbuske hör till de centrala gestalterna i Harkimos rörelse.

Om mediernas roll och integritet kunde mycket skrivas.

Det bidde en plattform

Men om vi ändå skulle koncentrera oss på Harkimos nya rörelse. Vad är det egentligen man lanserar?

I förhållande till den mediala hajpen är det ganska luddigt och skralt. Det var liksom mer i skyltfönstret än i butiken.

Man grundar endera “absolut inte” (Jungner) eller “kanske” (Harkimo) i något skede ett nytt parti. Varken Jungner (“helst inte”) eller Harkimo (“har inte bestämt mig”) ställer upp i riksdagsvalet.

Man har grundat en plattform.

Där ska man varje vecka ställa medborgarna en fråga. De som deltar kan tydligen bestämma hur Harkimo ska rösta i fråga om vårdreformen.

Det kan hända att man grundar ett parti om det ser ut att finnas en nisch för medelålders män med marknadsliberala åsikter

Ungefär så här förstod jag dagens lansering:

Man gör det här för att Finland inte längre ska styras av en liten klick. (För säkerhets skull planerade man initiativet inom en så snäv krets som möjligt.)

Man gör det för att slå vakt om klimatet och de svagaste i samhället. (Nästan lite rörande efter spekulationerna om att man skulle grunda ett extremt marknadsliberalt parti.)

Man gör det här för att medborgarnas idéer är mer relevanta än partier och ideologier. (Men, som sagt, det kan ju hända att man grundar ett parti om det ser ut att finnas en nisch för medelålders män med marknadsliberala åsikter.)

Man gör det här för att Harkimo har barn som ska kunna leva i framtiden. (Jag tänker inte ens börja...)

Och kanske lite gör man det för att Harkimo anser sig ha blivit lovad en ministerpost han inte fått.

I grunden har Harkimo ändå rätt

Med allt detta sagt måste man ändå erkänna en sak: I grunden har Harkimo och Jungner rätt.

Den finländska politiken och de nuvarande partierna lider av en legitimitetskris. Partierna (med ett par undantag, visst) grundades för 100 år sedan för att representera samhällsklasser som inte längre finns.

I stället försöker väljarna orientera sig i ett utbud av reklamspråk för att kunna rösta med några års mellanrum.

Sedan ser det finländska politiska systemet med sin tradition av konsensus och korporativism och med sina bisarra regeringskoalitioner till att ingenting av det som väljarna har röstat på blir av.

Att allt färre orkar bry sig är förklarligt.

När det gäller ambitionen att föra en verklig dialog med medborgarna och förnya politiken måste man alltså önska Harkimo, Jungner och alla andra som försöker lycka till.

Hur medborgarnas goda idéer ska omvandlas från plattform till politisk makt och lagstiftning är ändå tills vidare höljt i dunkel. Det kanske klarnar.

I dag blev närmast en sak klar: Jokerit är till salu!

Läs mera:

Harkimo i Morgonettan: Det behövs en bättre kontaktyta till politiken än att bara rösta

Riksdagsledamoten Harry Harkimo vill att politiken ska börja intressera och engagera folk igen, och det är tanken med hans nya politiska rörelse "Liike Nyt".