Hoppa till huvudinnehåll

Att köpa sig fri från ett mord kostar en halv miljon kronor - kriminella har parallellt rättssystem i Malmö

Polisbilar med blåljus kör efter varandra i mörkret.
Polisbilar med blåljus kör efter varandra i mörkret. Bild: Mostphotos/Thomas Möller Svenska polisen,brottslighet,utryckningsfordon,Blåljus

De kriminella gängen i Malmö gör upp sinsemellan, istället för att blanda in det officiella rättsväsendet. Att köpa sig fri från ett mord kostar mellan en halv miljon och 800 000 kronor, berättar en av åklagarna i Malmö.

Rosengård är ett av de socialt utsatta områdena i Malmö. Arbetslösheten är hög och ungefär 90 procent av de 20 000 invånarna har utländsk bakgrund.

Här är det inte ovanligt med skottlossningar och till och med mord mellan kriminella gäng.

- Det har varit flera bombningar här det senaste året, mitt på natten hör man “boom”, så nu flyttar vi härifrån. Det är bättre för oss och babyn att vi inte bor här i Rosengård längre, säger Aysha Waleed Shukait utanför köpcentret i Rosengård.

Aysha Waleed Shukait sitter på en bänk utomhus med sin baby i barnvagn.
"Jag ser nästan aldrig polisen här i Rosengård", säger Aysha Waleed Shukait. Aysha Waleed Shukait sitter på en bänk utomhus med sin baby i barnvagn. Bild: Yle föräldrar,barnvagnar

- Det är tråkigt. Det handlar om sysselsättningen också, att de inte har någonting att göra. Och språket är också svårt, säger Rosengårdsbon Jeanette Johansson.

Tidigare fanns det två-tre starka gäng i Malmö, men nu har de splittrats och istället är det flera mindre gäng som kämpar om makten över narkotikahandeln.

Det mesta av narkotikan och de olagliga vapnen i Sverige kommer via just Malmö. Härifrån är det nära till Köpenhamn och kontinenten.

Den egna familjen är viktigare än rättsstaten

Den grova kriminaliteten i Malmö har fortsatt att öka, samtidigt som rättsväsendet har allt svårare att lösa brotten. Det är sällan folk vill vittna, de är rädda för repressalier eller så gör de kriminella grupperna helt enkelt upp sinsemellan i ett parallellt rättssystem.

- Vi har sett att det varit kontakter på sjukhuset (efter skjutningar), där man velat betala några hundra tusen kronor, om du “glömmer” vem som gjorde vad, säger chefsåklagare Pär Andersson vid Malmö tingsrätt.

Porträttbild på chefsåklagare Pär Andersson vid Malmö tingsrätt.
"Nu har ett antal underhuggare tagit vid och de har kanske inte styrkan att sätta åt sina yngre medlemmar, utan det skjuts hejvilt", säger chefsåklagare Pär Andersson om de nya kriminella gängen i Malmö. Porträttbild på chefsåklagare Pär Andersson vid Malmö tingsrätt. Bild: Yle porträtt

Enligt Andersson kostar det mellan en halv miljon och 800 000 kronor att köpa sig fri från ett mord.

- Ofta är det gärningsmannens familj som tar kontakt med offrets familj och vill betala pengar eller göra något annat för att det inte ska bli en rättslig sak av det hela, säger Andersson.

Att ett parallellt rättssystem kan fungera i ett land som Sverige, handlar om att de kriminella uppfattar att den egna familjen eller gruppen är viktigare än rättsstaten. Man skyddar kanske sin kusin som gjort något olagligt, och låter helt enkelt bli att berätta det man vet.

- Det handlar oftast om personer som kommer hit från andra kulturer. I de rättssystemen de kommer ifrån är det sällan man har tilltro till vårt officiella rättssystem. Där gör man upp på civilrättsligt sätt inom familjerna.

Fyra svenska poliser vid en avspärrad byggnad i mörkret.
I januari var det en explosion utanför en myndighetsbyggnad i Rosengård. Fyra svenska poliser vid en avspärrad byggnad i mörkret. Bild: EPA/Johan Nilsson explosioner,Malmö,Svenska polisen

Efter att ett brott har skett sluter familjen upp bakom gärningsmannen. Ett kriminellt gäng är ändå inte samma sak som en klan eller familj.

- Grupperingarna är väldigt löst sammansatta. Man kan vara kompis med ett gäng ena dagen och andra dagen är man dödsfiende och utsatt för brott av samma gäng.

Folk litar inte på att polisen kan hjälpa

Också inom polisen i Malmö är man väl medveten om att vissa grupper har stor makt över vissa kvarter och områden i stan.

- Eftersom polisen har dragit sig tillbaka och inte finns i områdena, så uppstår ett tomrum, och det är någon annan som tar det. Ofta är det sådana med stort våldskapital som utsätter andra för hot och våld, säger Tomas Stjernfeldt, skyddsombud på Polisförbundet Syd.

Stjernfelt tror att det här också är orsaken till att många har svag tilltro till polisen och till exempel inte vill berätta om man varit vittne till ett brott.

- Man tror att polisen inte kan hjälpa en, för att det är någon annan som man uppfattar att är starkare än polisen, säger Stjernfeldt.

Poliserna Sophia Willander och Thomas Stjernfeldt.
"De allra flesta invånare i socialt utsatta områden är ju våra vänner. Det är en förhållandevis liten grupp som ställer till stor skada i områdena", säger Sophia Willander och Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet Syd. Poliserna Sophia Willander och Thomas Stjernfeldt. Bild: Yle/Linda Söderlund Svenska polisen

Polisförbundet tycker att polisens arbete har blivit mera kortsiktigt de senaste åren och att närvaron i de utsatta områdena inte är tillräcklig.

- Vi släcker bränder och kommer när saker redan hänt och sen åker vi därifrån igen, och då syns vi inte. Det är det brottsförebyggande som är nyckeln och det har vi tappat mycket de senaste åren, säger Sofia Willander, ordförande för Polisförbundet Syd.

Många har bristande kunskaper om hur Sverige fungerar

Under veckoslutskvällarna patrullerar Nattvandrarna i Rosengård. Det är frivilliga Rosengårdsbor som ofta själva har barn och vill bidra till att stadsdelen ska kännas tryggare.

En grupp mänskor i röda jackor i ett bostadsområde.
Det ska vara låg tröskel för ungdomar att vara i kontakt med Nattvandrarna. En grupp mänskor i röda jackor i ett bostadsområde. Bild: Yle/Linda Söderlund Rosengård,Malmö

- Det här är gamla polisstationen i Rosengård, de har skjutit därifrån mot polishuset. Här är hålen kvar ännu, visar Muhammed Khorshid, som leder Nattvandrarna.

I vintras detonerade en sprängladdning utanför det nya polishuset en bit bort.

Khorshid tycker att Malmö stad är ganska bra på att ta hand om det praktiska för nya invandrare och staden ordnar bostad, bidrag och skola. Däremot får invandrarna inte tillräcklig information om hur det svenska samhället fungerar, anser han.

- De har kommit från länder med krigsmiljö och de tänker att den miljön också ska gälla i Sverige. Vi försöker genom seminarier, debatt och dialog säga att här är det demokrati som gäller, det finns lagar som gäller här, säger Khorshid.

En grupp mänskor i röda jackor går på trottoaren i ett bostadsområde.
En grupp mänskor i röda jackor går på trottoaren i ett bostadsområde. Bild: Yle/Linda Söderlund Rosengård,Malmö

Khorshid säger att många invandrare i området inte kan svenska och att de främst tittar på tv från hemlandet och inte får någon information om Sverige.

- Jag har själv också kommit som invandrare, men jag har planerat mitt liv för att bo i Sverige. Mina barn är födda här och det är vårt hemland nu. Många säger att de åker till hemlandet, men det är fel, de åker till sitt gamla hemland, de bor i Sverige nu.

Malmö är en delad stad - brottsligheten märks inte överallt

Under de senaste åren har flera internationella mediebolag gjort reportage om kriminaliteten i Malmö. Många Malmöbor känner ändå inte igen sig i bilden av Malmö som en kriminell stad, och de är trötta på att Malmö utmålas som den farligaste staden i Sverige.

- Så som jag förstår det så är det inte värre i Malmö än i andra stora städer i Sverige. Malmö, Göteborg och Stockholm ligger på ungefär samma nivå, så jag tror Malmö har fått en lite orättvis bild, säger Malmöbon Daniel Bergström.

Zlatans citat i Rosengård: "Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille"
Zlatans citat i Rosengård: "Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille" Bild: Yle/Linda Söderlund Rosengård,Malmö,Zlatan Ibrahimović

Malmö är en delad stad, på samma sätt som Stockholm och Göteborg. Kriminaliteten är tydlig i de utsatta områdena, medan de som bor i innerstan inte märker av brottsligheten.