Hoppa till huvudinnehåll

Det bortglömda fånglägret - tusentals fångar led i Åbo 1918

Åbo museicentrals svartvita bild med taggtrådsstängsel kring Sirkkala kasern, som 1918-23 var fångläger efter inbördeskriget.
Åbo museicentrals svartvita bild med taggtrådsstängsel kring Sirkkala kasern, som 1918-23 var fångläger efter inbördeskriget. Åbo museicentrals svartvita bild med taggtrådsstängsel kring Sirkkala kasern, som 1918-23 var fångläger efter inbördeskriget. Bild: Dmitri Volgin / Yle Fånglägren 1918,fångläger,Sirkkala Barracks,Åbo fångläger

På Sirkkala kaserns område verkade Åbo fångläger från april till september 1918. Efter det blev fånglägret ett arbetsläger, som verkade ända till 1923.

Som mest fanns det cirka 3 300 fångar samtidigt i fånglägret, vilket gör det till det åttonde största fånglägret i Finland. Omkring 150 fångar dog och en sköts. Ändå är Åbo fångläger nästan helt bortglömt i dag.

Text på finska från en utställning om Åbo fångläger: Våren 1918 gömde jag mig i hemskogarna, då jag visste att jag skulle hamna...
Text på finska från en utställning om Åbo fångläger: Våren 1918 gömde jag mig i hemskogarna, då jag visste att jag skulle hamna... Bild: Dmitri Volgin / Yle Fånglägren 1918,fångläger,Finska inbördeskriget 1918,1918,sirkkala

Då Åbo befriats under inbördeskriget fördes röda fångar till Sirkkala från Åbo och Åbotrakten, men delvis också från andra delar av landet.

I de två stora stenbyggnaderna samlades män, kvinnor och barn för att vänta på sina domar. De yngsta var bara 15 år gamla. I juni 1918 fanns det allra mest fångar på området.

Men misären syntes också utanför taggtrådsstängslet, för många barn lämnades vind för våg medan föräldrarna satt inspärrade. Det var inte ovanligt med tiggande småbarn i Åbo år 1918.

Folk dog av sjukdomar och hunger

Till en början spreds smittsamma sjukdomar snabbt i de trånga, kalla och smutsiga utrymmena. Fångarna hade smittkoppor, mässling och difteri.

Ohyra spred fläcktyfus, och med fångar som flyttades från andra fängelser spreds också spanska sjukan, som i hela landet dödade 4 000-5 000 fångar i fångläger.

En flicka står framför ett staket och läser en text om hur fångar behandlades på Åbo fångläger 1918-23.
Under en performance 100 år senare får man höra livsöden från Åbo fångläger 1918. En flicka står framför ett staket och läser en text om hur fångar behandlades på Åbo fångläger 1918-23. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo universitet,performance,sirkkala

Det tog en månad innan en läkare och en fältskär anställdes, men det fanns ingen egentlig bot mot de sjukdomar som spreds på fånglägret. Mindre sår och blessyrer kunde de ändå sköta om.

Hårt murikka-bröd, hårt saltad mat och tomma tallrikar visas på utställning 100 år efter ett fångläger för röda fångar efter inbördeskriget.
Hårt murikka-bröd, hårt saltad mat och tomma tallrikar visas på utställning 100 år efter ett fångläger för röda fångar efter inbördeskriget. Bild: Dmitri Volgin / Yle 1918,fångläger,Fånglägren 1918,Finska inbördeskriget 1918,bröd,hunger,murikka-bröd

– Maten var mycket starkt saltad. Det var en fjärdedels sill, torsksoppa och "murikka"-bröd. Maten var ordentligt saltad, medan brödet var hårt och grovt och mest bestod av agnar och halm, berättar forskaren Sirkku Pihlman vid Åbo universitet.

I dag skulle man möjligen marknadsföra brödet som väldigt fiberrikt, men för hundra år sedan ledde det till magknip och andra magproblem.

Ett hårt murikka-bröd gjort mest på agnar och halm var mat för fångar i Åbo fångläger 1918-23.
Murikka-bröd. Ett hårt murikka-bröd gjort mest på agnar och halm var mat för fångar i Åbo fångläger 1918-23. Bild: Dmitri Volgin / Yle 1918,fångläger,bröd,Fånglägren 1918,agnar,sirkkala

En fånge kunde förlora hälften av sin kroppsvikt.

Några lyckades rymma

Emellanåt var det tillåtet för släktingar att komma med brev och matpaket. Särskilt kaffe och socker stod högt i kurs, men det hände också att fångvaktarna konfiskerade paketen.

I Åbo fångläger dog enligt olika källor 120-175 fångar, vilket är en ovanligt låg siffra jämfört med andra fångläger i Finland vid den tiden.

Bara en fånge lär ska ha skjutits, vilket också är en låg siffra. Den 18-årige Hjalmar Frantsila hade försökt fly, och han sköts som ett varnande exempel för andra.

– Samtidigt finns det historier om fångar som lyckats fly från Åbo fångläger. En var på rymmen i två veckor innan man märkte att det saknades en fånge.

En man i svart hatt tittar om kusten är klar, om han kan rymma (från en performance om Åbo fångläger).
En man kollar om kusten är klar, om han kan rymma, från en performance 2018 om Åbo fångläger. En man i svart hatt tittar om kusten är klar, om han kan rymma (från en performance om Åbo fångläger). Bild: Dmitri Volgin / Yle performance,rymning,Åbo fångläger

En annan man lyckades muta fångvaktarna och fick nycklar så att han kunde ta sig ut. Niilo Tuomi tog sig ända till USA, där han dog en kort tid senare. När Tuomis dotter på 1980-talet besökte en farbror i USA fick hon nycklarna som pappan tagit med sig på färden och som bevarats.

Korta domar ledde till frigivning

Fångarna förhördes och fördes till Kerttulin koulu några kvarter bort där de fick sina domar. De sade ingenting om hur långa straff de fått, men de kunde med fingrarna visa kompisarna hur många år de fått.

Många fick relativt korta domar. De som dömts till tukthusdomar på "bara" 5-6 år släpptes fria, så antalet fångar i Åbo fångläger minskade under sommaren och hösten.

Två flickor står bakom ett staket och försöker smuggla över mat och brev till fångar i ett fångläger 1918 (från en performance år 2018).
Två flickor står bakom ett staket och försöker smuggla över mat och brev till fångar i ett fångläger 1918 (från en performance år 2018). Bild: Dmitri Volgin / Yle Fånglägren 1918,fångläger,1918,performance,sirkkala

Trots de hemska förhållandena var det ändå bättre ställt på Åbo fångläger än på många andra ställen.

Fångarna fick trots allt mat. De fångar som arbetade kunde få större matportioner. Fångarna kunde gå i bastu en gång i veckan, och man fick sova på träbritsar.

– Så småningom gjorde de också madrasser åt sig själva. Det var något som fångar som flyttades från Tavastehus var glada över, för i Tavastehus måste de ligga på stengolv. Det här var verkligen ett bättre läger, säger Sirkku Pihlman.

Sirkku Pihlman.
Forskare Sirkku Pihlman. Sirkku Pihlman. Bild: Dmitri Volgin / Yle Åbo universitet,Sirkku Pihlman

Speciella förhållanden i Åbo efter inbördeskriget

– Åbo var ju en väldigt röd stad på den tiden, 1917 och 1918. Det var inte en så stor motsättning mellan vakterna och fångarna. Fångar berättade att de behandlades som människor, vilket inte hände på alla läger.

Ändå talas det väldigt lite om Åbo fångläger, trots att det fanns nära centrum av Åbo, bara någon kilometer från domkyrkan och Salutorget, och det berörde många. Men efter inbördeskriget talade man inte om det som hänt på fånglägren.

Till och med då ett litet minnesmärke 1994 skulle resas på området så fanns det krafter som försökte stoppa det.

En ung man tittar på en utställning om Åbo fångläger.
Utställning om Åbo fångläger. En ung man tittar på en utställning om Åbo fångläger. Bild: Linus Hoffman / Yle utställningar,Åbo universitet,Fånglägren 1918,fångläger,sirkkala

Nu 100 år senare finns Åbo universitets institution för historia i byggnaderna, och fram till slutet av maj kan man där se en utställning om Åbo fångläger i Sirkkala.

Studenter som vid Åbo universitet studerar museologi ordnar (på finska) en performance om händelserna. Den sista är på onsdag den 25 april. Föreställningen är gratis, men man ska anmäla sig på förhand.

Magda Hukari är guide på Åbo fångläger, under en performance för publik.
Studenten Magda Hukari guidar publiken under en performance. Magda Hukari är guide på Åbo fångläger, under en performance för publik. Bild: Linus Hoffman / Yle performance,Åbo universitet,Magda Hukari

Källor: Utställningen "Piikkilanka-aidan takana - Turun vankileiri ja pakkotyölaitos 1918–1923", projektet Sirkkala 1918–2018. Vankileiristä muistin paikaksi ja kulttuuriperintökohteeksi, Nelli Lapinties artikel Punavankileirista kampukseksi -sisällisodan kaiut Sirkkalassa i Tylkkäri.

Läs också