Hoppa till huvudinnehåll

Harkimo i Morgonettan: Det behövs en bättre kontaktyta till politiken än att bara rösta

Hjallis Harkimo i Morgonettan i Yle TV1 lördagen den 21 april.
Hjallis Harkimo i Morgonettan i Yle TV1 lördagen den 21 april. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen Hjallis Harkimo,Yle,Liike Nyt

Riksdagsledamoten Harry Harkimo vill att politiken ska börja intressera och engagera folk igen, och det är tanken med hans nya politiska rörelse "Liike Nyt".

Harkimo berättar att politiken måste förnyas för att den ska börja intressera igen. Snabbare beslut är också något som Harkimo också efterlyser med sin rörelse. Rörelsen ska också skapa en bättre kontaktyta mellan politiken och medborgarna.

– Samverkan måste ske oftare än en gång om året då man skriver namnet på röstsedeln. Diskussionen måste vara bredare än så i politiken, säger Harkimo.

Ett exempel på bättre samverkan och mer öppen diskussion för att fatta beslut enligt Harkimo kunde vara minoritetsregeringar som tvingar regeringspartierna att förhandla om sina lösningar.

Enligt Harkimo skulle det ge en bredd i diskussionen och på så sätt vore besluten bättre utfunderade då en minoritetsregering inte kan rösta igenom sina beslut utan att höra oppositionen.

Som exempel lyfter han fram Danmark och Sverige där regeringspartierna måste förhandla om sina beslut.

Förlegat med att bara tänka på en målgrupp

Ett problem som Harkimo lyfter fram i dagens partier är att de fokuserar på en sak och en målgrupp. Harkimo menar att partierna borde tänka på alla målgrupper då de fattar sina beslut.

– Alla borde tänka på till exempel klimathotet och arbetare i stället för att fokusera på en specifik målgrupp. Det kan inte vara så att till exempel Socialdemokraterna tänker bara på arbetare och att De gröna tänker på klimathotet. Alla borde tänka på arbetarna och klimathotet, säger Harkimo.

Harkimo säger också att tanken med rörelsen är inte att tävla med Samlingspartiet, eftersom de vill förnya hela beslutsfattandet.

– Om jag vore Antti Rinne skulle jag vara lika rädd för rörelsen som Petteri Orpo. Vi tävlar inte med Samlingspartiet för hela tanken om att placera oss på en partikarta är förlegad.

"Jag är visionär i rörelsen"

Om sin egen roll i den nyskapade rörelsen Liike Nyt anser Harkimo att han är visionär. Han vill inte se sig som en slags Emmanuel Macron som han flera gånger har jämförts med.

– Jag har aldrig varit VD i ett bolag just av den orsaken att jag brukar alltid stå för idéerna. Därför ska jag också nu stå för idéer och visioner i rörelsen.

Hittills har rörelsen skapats i kulisserna och de har främst beställt en del undersökningar om vad folk anser att är fel med hur man fattar beslut inom politiken.

Endast ett fåtal människor har varit inblandade i processen.

Nu är målet ändå att engagera flera människor med i rörelsen.

Utöver Harkimo ingår Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila och medieprofilen Tuomas Enbuske samt Socialdemokraternas förra partisekreterare Mikael Jungner.

Det har ändå spekulerats med flera namn om vem som kunde ingå i rörelsen, bland annat ett flertal politiker som har profilerat sig som marknadsliberala eller som motsätter sig social- och hälsovårdsreformen.

Harkimo dementerar att några politiker skulle vara med.

Det har också spekulerats med att affärsmannen och medieprofilen Jethro Rostedt skulle vara med, men den tanken irriterar Harkimo.

– Det är motståndare som har nämnt honom för att tära på vår legitimitet. Han är en bra människa men absolut ingen politiker eller någon som skulle ha något att ge något för vår rörelse.

Läs mera:

Mikael Jungner: Partierna gör det svårt att lösa problem

Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Mikael Jungner har sedan hösten jobbat med att starta en ny politisk rörelse tillsammans med riksdagsledamoten och affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo, som lämnade Samlingspartiet i torsdags.