Hoppa till huvudinnehåll

Hjallis Harkimo säljer sin andel i Jokerit: ”Målet är att hitta ett nytt inhemskt hem åt klubben”

Hjallis Harkimo.
Hjallis Harkimo under den ökända presskonferensen inför flytten till KHL. Hjallis Harkimo. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Hjallis Harkimo,Jokerit

Riksdagsledamoten Harry ”Hjallis” Harkimo berättar för Yle att han kommer att sälja sin andel i Jokerit för att kunna fokusera på sin nya politiska rörelse. Harkimo blev majoritetsägare i klubben år 1991.

Harkimo-eran i Jokerit är över.

I en intervju för Yles Morgonettan berättar Harkimo att han bestämt sig för att sälja sin andel i Helsingforsklubben för att kunna fokusera på sin nya politiska rörelse ”Liike Nyt”. Men egentligen bestämde han sig redan för ett år sedan.

– I februari i fjol bestämde jag mig för att sälja klubben då den fyllt 50, berättar Harkimo. Jokerit firade sitt 50 års-jubileum under den gångna KHL-säsongen.

– Jag har spenderat 27 år i klubben och nu är det läge att ta farväl, tillägger han.

Från konkursens brant till KHL

Harkimo tog över som majoritetsägare för klubben år 1991, strax efter att det ekonomiskt strandade Jokerit stigit upp tillbaka till FM-ligan i ishockey.

Efter det har Harkimo bland annat varit dragkraften bakom flytten till Helsingforsarenan och den uppmärksammade rockaden att byta serie från den inhemska FM-ligan till ryska KHL.

I samband med flytten 2013 meddelade Harkimo att företaget bakom Helsingforsarenan och 49 procent av klubben, Arena Events Oy, köpts av de ryska affärsmännen Gennadi Timtjenko samt Arkadi, Boris och Roman Rotenberg.

Enligt Harkimo kommer klubben att sträva efter att hitta ett "inhemskt hem" för klubben.

– Målet är att genomföra affären före nästa säsong kör igång, berättar han.

Ilta-Sanomat har i flera repriser uppdagat att de ryska ägarna försökt tvinga ut Harkimo från klubben. Enligt tidningens uppgifter i mars skulle Teemu Selänne ha varit en potentiell ny ägare för klubben. För två år sedan ryktades i sin tur Espoo United-ägaren Jussi Salonoja ha varit aktuell.

Artikeln och rubriken uppdaterad kl. 11.12 efter ytterligare kommentarer av Harkimo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport