Hoppa till huvudinnehåll

Löpeost, surkål och rotfrukter – Polen har ett rykte som Europas miljöbov men landets ekoodling blomstrar

På vintern är utbudet i ekostugan begränsat – dominerar rotfrukter, inläggningar, bröd, gryn, bönor och ostar.
På vintern är utbudet i ekostugan begränsat – dominerar rotfrukter, inläggningar, bröd, gryn, bönor och ostar. Bild: Yle/Tadeusz Rawa ekologisk odling,ekologisk mat,Polen

Trästugan i centrala Lublin, en stad med 350 tusen invånare i sydöstra Polen, ser inte mycket ut för världen. På lördagar förvandlas den dock till ett pilgrimsmål för stadsbor sugna på ekologisk föda.

Åtta lantbrukare från regionen prånglar ut ekologiskt odlade grönsaker, frukter, ostar, bröd, inläggningar, mjölksyrade gurkor, surkål, mjöl, gryn, örter och mycket annat, beroende av säsong.

En av försäljarna heter Ireneusz Mazurek. Tillsammans med sin fru Monika och sina tre barn driver han en ekologisk gård på nio hektar, belägen några mil från Lublin.

- Vi använder ingen konstgödsel och inga kemiska bekämpningsmedel, berättar Ireneusz Mazurek. – All produktion inom gården sker egentligen i en sluten cirkel.

Ireneusz Mazurek säljer på lördagarna sina ekologiska produkter i ekostugan.
Ireneusz Mazurek säljer på lördagarna sina ekologiska produkter i ekostugan. Ireneusz Mazurek säljer på lördagarna sina ekologiska produkter i ekostugan. Bild: Yle/Tadeusz Rawa ekologisk mat,ekologisk odling,Polen

På gården finns tre mjölkkor och 4-5 svin. På ängarna bärgas hö, klöver och lusern till djuren. Spannmål från åkrarna går dels till djurfoder och dels till brödbakning. Gödsla gör Ireneusz enbart med naturlig gödsel från djuren och med kompost.

Av mjölken tillverkas syrad kvarg, löpeost och smör, av äpplen, päron och plommon inläggningar. I grönsakslandet odlas rotfrukter, pumpor, kål och flera andra grönsaker.

- Alla dessa produkter säljer vi – dels här i stugan på lördagarna och dels levererar vi hem till ett nätverk av kunder, berättar Ireneusz.

Priser på ekologiska produkter hos Ireneusz Mazurek:

Potatis, 1 kg – 2 zloty (0,5 euro)
Morötter, 1 kg– 4 zloty (1 euro)
Lök, 1 kg – 4 zloty (1 euro)
Rågbrödlimpa, 1,5 kg – 10 zloty (2,5 euro)
Löpeost, 1 kg – 35 zloty (9,5 euro)
Syrad kvarg, 1 kg – 25 zloty (6 euro)
Mjölksyrad gurka, 1 liters glasburk – 10 zloty (2,5 euro)
Vitlök – 2 zloty (0,5 euro)
Yogurt, 300 ml – 4 zloty (1 euro)

Han har bedrivit ekologisk produktion i 15 år. Certifiering och tillverkning sker enligt EU-regler och gården kontrolleras minst en gång per år av ett särskilt statligt verk.

Till de vanliga EU-bidragen på circa 200 euro per hektar och år – de är fortfarande betydligt lägre i Polen än i de ‘gamla' EU-länderna – tillkommer särskilda ekotillägg på 80-120 euro per hektar, beroende på om det är åker, vall, trädgård eller grönsaksodling.

Arbetet på gården är hårt och knappast gör familjen rik. Vad är det då som driver honom?

- Motivationen kommer från hjärtat. Det handlar ju om att ta hand om naturen och vår planet på rätt sätt. Det kan låta lite högtravande men så känns det faktiskt.

Ekobranschen i Polen

Antalet ekologiska gårdar:
2004 – 3 705
2016 – 22 435

Ekologiskt odlad areal:
2004 – 82 730 ha
2016 – 536 579 ha

Snittstorleken för en ekologisk gård: 22 ha

Producenter av ekologiskt livsmedel: 418

Ekobranschen i Polen startade lite blygsamt i slutet av 90-talet men under de senaste åren har den formligen exploderat. Det beror naturligtvis främst på det snabbt växande intresset hos konsumenter.

- Drivande är utvecklingen i storstäder, främst i Warszawa, säger Karol Przybylak, chefredaktör för hälsotidningen Biokurier. – Av circa 1000 hälsokostbutiker i landet finns 180 i huvudstaden med omnejd.

Idag har också både stormarknader och många medelstora och ibland till och med små matbutiker i Polen väl tilltagna hyllor med ekologiska produkter.

På vinter är utbudet i ekostugan begränsat – dominerar rotfrukter, inläggningar, bröd, gryn, bönor och ostar.
På vintern är utbudet i ekostugan begränsat – dominerar rotfrukter, inläggningar, bröd, gryn, bönor och ostar. På vinter är utbudet i ekostugan begränsat – dominerar rotfrukter, inläggningar, bröd, gryn, bönor och ostar. Bild: Yle/Tadeusz Rawa ekologisk mat,ekologisk odling,Polen

De polska kommunisterna vågade aldrig – i motsats till sina kamrater i de övriga öststaterna – förstatliga böndernas jord. Gårdarna är således oftast små – snittstorleken ligger på kring 10 hektar – och landsortsbefolkningen var så sent som för 20 år sedan betydligt fattigare än stadsborna.

Ett stort steg framåt blev landets inträde i EU år 2004 och de medföljande EU-bidragen. Idag är landsbygden relativt välmående.

Ekologisk odling inom EU

Antal ekologiska gårdar i EU (i tusental):

Italien – 52,6
Frankrike – 28,8
Tyskland – 25
Österrike – 23
Polen – 22,4
---
Sverige – 5,7
Finland – 4,6

Ekologiskt odlad areal i EU (milj. ha):

Spanien – 1,9
Italien – 1,5
Frankrike – 1,3
Tyskland – 1
Polen – 0,54
Sverige – 0,52
Finland – 0,26

Den pågånde kemikaliseringen av den traditionella livsmedelsproduktionen gjorde att många, särskilt medelklassen i storstäderna, började tänka på sin och sina barns hälsa.

Polackernas löner och köpkraft växer stadigt och idag har de råd att betala de något högre priserna för ekoprodukter. Samtidigt ser många bönder en ny och växande nisch och hoppar gärna på eko-tåget.

Gårdarnas ringa storlek gör det lätt att ställa om och de extra EU-bidragen är kanske inte en avgörande men en viktig drivande faktor.

Så här kan ett inköp i ekostugan se ut mitt på sommaren: gurkor, mjölksyrade gurkor, pollen, honung, biggaråer, kål, blomkål, rödbetor, morötter, hirsgryn, färska bondbönor, getyoghurt, getkvarg.
Så här kan ett inköp i ekostugan se ut mitt på sommaren: gurkor, mjölksyrade gurkor, pollen, honung, biggaråer, kål, blomkål, rödbetor, morötter, hirsgryn, färska bondbönor, getyoghurt, getkvarg. Så här kan ett inköp i ekostugan se ut mitt på sommaren: gurkor, mjölksyrade gurkor, pollen, honung, biggaråer, kål, blomkål, rödbetor, morötter, hirsgryn, färska bondbönor, getyoghurt, getkvarg. Bild: Yle/Tadeusz Rawa ekologisk mat,ekologisk odling,Polen

Marknaden för ekologiska produkter i Polen är idag värd circa en miliard zloty (250 miljoner euro). Fortfarande är dock endast 0,7 procent av allt livsmedel som säljs i landet ekologiskt, medan genomsnittet för EU är fyra procent.

Det polska jordbruket i sin helhet har blivit en europeisk potentat och landet är en betydande exportör av råvaror och livsmedel. Exporten av ekologiska produkter har dock än så länge bara lämnat startgroparna.

- Det är relativt lätt att exportera ekologiska råvaror och färska varor – spannmål, frukt och grönsaker. Ofta är det så att själva bönder säljer direkt till utländska köpare som de träffar till exempel på branschmässor, säger Przybylak.

- Det är till och med lite av en säljarens marknad. Däremot är det för de polska producenterna än så länge mycket svårt att komma in på marknader i Västeuropa med processade, förpackade produkter. Visst export av de sistnämnda sker i österled – till Baltikum, Ukraina, Vitryssland, Kazakhstan och Azerbeidjan – avrundar Przybylak.

Text : Tadeusz Rawa

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes