Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Jungner: Partierna gör det svårt att lösa problem

Kreab Oy toimitusjohtaja Mikael Jungner, henkilökuva
Mikael Jungner ser sin roll i den nya rörelsen som "pådrivare". Arkivbild. Kreab Oy toimitusjohtaja Mikael Jungner, henkilökuva Bild: Yle/Juha Kivioja Mikael Jungner

Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Mikael Jungner har sedan hösten jobbat med att starta en ny politisk rörelse tillsammans med riksdagsledamoten och affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo, som lämnade Samlingspartiet i torsdags.

Jungner har tröttnat på partierna och i dag leder han en kommunikationsbyrå.

Jungner lämnade socialdemokraterna efter en karriär som både partisekreterare och specialmedarbetare till statsminister Paavo Lipponen (SDP).

Föreningen Liike Nyts planer väntas lanseras under lördag förmiddag, då Harkimo gästar programmet Ykkösaamu på Yle TV1 i direktsändning med start klockan 10.05.

Föreningen har inget svenskt namn.

Också Jungner intervjuas i programmet. I intervjun kommer Jungner att berätta bland annat om hur en före detta socialdemokrat och en före detta samlingspartist hittade varandra.

– I den här rörelsen har vi några allmänna värderingar som vi alla värderar högt. Klimatförändringen, att ta hand om de svagare i samhället, marknadsekonomi och företagsamhet, listar Jungner.

– Vi bekänner ändå ingen färg. Vi vill hitta ett nytt sätt att verka i politiken. I dagsläget följer 99 procent av finländarna ett föråldrat sätt att fatta beslut.

"Det är ingen Harkimo och Jungner show"

Mikael Jungner påstår att han skulle nöja sig med att partierna skulle förändra sina sätt att verka. Liike Nyt är enligt honom inte ett självändamål.

– Jag skulle vara jäkla nöjd om alla partier skulle fungera annorlunda om ett år. Då skulle man kunna säga att vi har lyckats.

Jungner hoppas att han inte måste ställa upp i riksdagsvalet nästa år.

– Vi vill förnya politiken och inte göra ny politisk karriär, säger Jungner.

"Jag är en pådrivare"

Då Jungner får frågan om hur han ser sin egna roll i rörelsen svarar han efter en liten betänketid:
– Kanske något slag av en pådrivare? Jo. En pådrivare.

Du kan se intervjun med Jungner i Yle TV1 (på finska) i Ykkösaamu, där huvudgästen är riksdagsman Harry Harkimo. Programmet sänds 10.05 i Yle TV1 och på Arenan.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Mikael Jungner: Puolueet vaikeuttavat ongelmien ratkaisua skriven av Jari Korkki.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes