Hoppa till huvudinnehåll

Musiker om Avicii: Extremt duktig och väldigt inspirerande musiker och kompositör

Avicii uppträdde på festivalen Rock in Rio Lisbon i Lissabon den 29 maj 2016.
Avicii uppträdde på festivalen i Lissabon den 29 maj 2016. Avicii uppträdde på festivalen Rock in Rio Lisbon i Lissabon den 29 maj 2016. Bild: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO Avicii,musiker,diskjockeyer,Musikproducent,komposit

Nyheten om artisten Aviciis död har väckt bestörtning och sorg världen över. Den svenske diskjockeyn, producenten och kompositören dog på fredagen i Omans huvudstad Muskat, 28 år gammal.

Den lokala polisen har inte avslöjat dödsorsaken, men enligt svenska medier misstänker den lokala polisen inget brott, men avslöjar inte dödsorsaken

Avicii som egentligen hette Tim Bergling spred till en början sina låtar på olika bloggar inriktade på elektronisk dansmusik. Karriären sköt fart 2008 när han inledde ett samarbete med managern Arash Pournouri och han blev snabbt en av världens främsta diskjockeyer.

2011 fick han en världshit med låten Levels och 2013 släppte han debutalbumet True där flera spår bestod av traditionellt uppbyggda låtar med tydliga countryinfluenser.

"Han var en extremt duktig musiker"

Oskar Nyman från Jakobstad som jobbar inom musikbranschen i Sverige intervjuades om Avicii i Vega Lördag i dag av Kike Bertell.

- Det är ju jättesorgligt, här är ju väldigt ung, och var en extremt duktig och väldigt inspirerande musiker och kompositör, säger Nyman som är den ena halvan i producentduon Hymner och jobbar bland annat inom elektronisk musik.

- Han är en extremt stor inspiration för kommande sound och redan existerande sound också, med kanske framför allt hur han blandar ihop olika stilar, säger Nyman.

- Det var ju hans stora grej att inte bara hålla på med liksom en enkelspårig housemusik utan att man skulle hämta in countrymusik och alla möjliga element i musiken.

Avicii i Budapest i augusti 2015.
Avicii i ungern i augsti 2015 Avicii i Budapest i augusti 2015. Avicii

Du kanske tänker speciellt på skivan True som kom ut 2013, som tog in country i den elektroniska dansmusiken. Det var väl en grej som kanske en del snäste åt till en början, med det blev ju en enorm succé så det funkade.

- Verkligen, jag minns att första gången jag hörde, då kändes det otroligt konstigt, men sedan så fattade man efter att ha hört den två tre gånger att det här är på något sätt ett mästerverk att man kan kombinera två olika stilar som egentligen är helt främmande för varandra, säger Nyman.

- Känslan finns ju fortfarande där. Det är kanske det han tappar in på att det finns melankoli i dansmusik och melankoli i countrymusik också, så man kan kombinera dem därför.

Har Hymner fått någon inspiration från det hållet?

- Absolut, det tycker jag. Sen är det för oss egentligen, vi försöker göra samma resa fast med kanske andra influenser. Att man hittar kanske en finsk melankoli och blandar in det med modernare ljudbilder.


Du lär ha sett dokumentären om Avicii. Där framkommer ju en hel del om den stressiga musikvärlden som har var inblandad i. Dels att han blev jättesnabbt jättestor och sedan det här eviga turnerandet och sedan att han 2014 hamnade han in på sjukhus för operation. Bland annat var det blindtarmen. Sedan blev det abrupt stopp på turnerandet eftersom han bara inte kunde fortsätta turnera, det blev för mycket.

Vad väckte den här dokumentären för tankar hos dig?

- Kan känna igen mig, jag turnerar en hel del, men aldrig på den nivån så klart, men just med mycket stress och så vidare, mycket resor, säger Nyman.

- Sedan tror jag också i hans fall var han kanske inte så intresserad av att spela ute och spela live utan mera intresserad av att komponera och skapa ny musik och då blir det en ganska stor konflikt, att man liksom måste visa upp sig för folk samtidigt som man kanske vill sitta i studion och försöka hitta på nya låtar.

Aviciis uppträdde i Budapest den 14 augusti 2015.
Aviciis uppträdde i Budapest den 14 augusti 2015. Avicii,konserter

- Det kanske känns tryggare att befinna sig i studion bland vänner och bland andra medkompositörer än att behöva åka ut och festa med folk som man inte känner på det sättet.

Dokumentären Avicii: True Stories finns som bäst bland annat på SVT Play och Netflix.

Vad är det vi har förlorat?

- Just med tanke på den skiva han gjorde med Wake me up och alla de låtarna så tänker jag att världen verkligen har förlorat en stor kompositör, någon som skapat någonting nytt, i stället för att bara kopiera någon annan, säger Nyman.

Källor: Yle, Nationalencyklopedin

Läs mera:

Artisten Avicii död - blev 28 år

Den svenske artisten Avicii är död. Den bara 28-årige discjockeyn och producenten dog på fredagen, uppger hans pressansvariga Ebba Lindqvist för bland annat Sveriges Television.