Hoppa till huvudinnehåll

Nicaragua: Minst tio döda i våldsamma protester mot pensionsreform

Ana Quiroz, aktivist i nätverket Kvinnor mot våld, blöder i samband med de första gatuprotesterna på onsdagen.
Ana Quiroz, aktivist i nätverket Kvinnor mot våld, blöder i samband med de första gatuprotesterna på onsdagen. Ana Quiroz, aktivist i nätverket Kvinnor mot våld, blöder i samband med de första gatuprotesterna på onsdagen. Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES Nicaragua,demonstrationer

Gatuprotesterna mot förändringar i Nicaraguas pensionssystem har tilltagit och blivit allt våldsammare sedan de startade på onsdagen. Minst tio döda hittills och över 100 skadade.

På fredagen, den tredje dagen av protester, dödades två studenter och en polis i sammandrabbningar i Nicaraguas huvudstad Managua.

Enligt medierapporter i icke-statliga medier sköts de två studenterna ihjäl av antingen motdemonstranter eller kravallpolis.

Nicaraguas vicepresident och första dam Rosario Murillo uppgav att minst tio människor dödats sedan protesterna började på onsdagen.

Vampyrer som kräver blod för att livnära sin politiska agenda

Murillo beskrev demonstranterna som "vampyrer som kräver blod för att livnära sin politiska agenda".

Samtidigt menade hon ändå att regeringen är öppen för dialog.

Det här är de största protesterna i Nicaragua sedan Daniel Ortega återfick presidentmakten i landet år 2006.

Demonstranterna försökte blockera gatan som leder mot ett universitet i Managua på onsdagen 20.4.
Demonstranterna försökte blockera gatan som leder till ett universitet i Managua på onsdagen 20.4. Demonstranterna försökte blockera gatan som leder mot ett universitet i Managua på onsdagen 20.4. Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES Nicaragua,demonstrationer

Det tilltänkta nya pensionssystemet förutsätter större inbetalningar från både arbetstagare och arbetsgivare, samtidigt som pensionerna sänks med ungefär fem procent.

Protesterna började i onsdags då det var huvudsakligen pensionärer som demonstrerade i huvudstaden Managua. De senaste två dagarna har de fått sällskap av tusentals studenter och arbetarer och protesterna har spridits också till andra orter.

Flera oberoende tv-stationer har blockeras efter att de rapporterat om protesterna.

Enligt yttrandefrihetsorganisationen Pen Nicaragua har många journalister attackerats då de rapporterat om demonstrationerna.

Det är inte bara demonstranter och kravallpolis som drabbat samman, utan också demonstranter och motdemonstranter från sandinisternas (regeringspartiet FSLN) ungdomsorganisation.

Unga män i motorcykelhjälmar anfaller en demonstrant under protesterna den 18 april i Managua.
Unga män i motorcykelhjälmar anfaller en demonstrant under protesterna den 18 april i Managua. Unga män i motorcykelhjälmar anfaller en demonstrant under protesterna den 18 april i Managua. Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES Nicaragua,demonstrationer

Källor: AFP, AP, Reuters