Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea: Vi slutar testa kärnvapen och interkontinentala robotar

Kim Jong-un
Kim Jong-un anser att Nordkorea har uppnått sina mål med kärnvapenprogrammet. Kim Jong-un Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kim Jong-un,Nordkorea

Nordkorea slutar testa kärnvapen och stänger sitt testområde för dem. Också testerna för ballistiska robotar ska sluta, påstår Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Enligt Nordkoreas KCNA sade Kim Jong-un att landet slutar testa kärnvapen och interkontinentala robotar eftersom landet har nått sina mål med att skapa kärnvapen.

Ett ytterligare mål med att sluta med kärnvapenproven för Nordkorea är att de vill fokusera på ekonomisk tillväxt och fred på den koreanska halvön.

Enligt Nordkorea ska kärnvapentesten upphöra från och med i dag.

Beslutet att sluta med vapentesterna kommer strax innan Kim Jong-un ska träffa den sydkoreanska presidenten Moon Jae-in nästa vecka.

Trump jublar och ser framemot möte med Kim

Det räckte inte länge förrän USA:s president Donald Trump twittrade om beslutet. Han säger att det är väldigt goda nyheter för Nordkorea och världen.

Hoppa över Twitterpostning

I Sydkorea är man också nöjda med beskedet. Enligt en talesperson för sydkoreanska presidenten var beskedet ett "meningsfullt framsteg".

I Japan var reaktionerna däremot lite mer skeptiska. Japans president Shinzo Abe vill ändå se att uttalandet verkligen leder till kärnvapennedrustning.

– Uttalandet är ett välkommet steg framåt men det är viktigt att det leder till kärnvapennedrustning som går att verifiera, säger Abe.

Källor: Reuters, BBC, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes