Hoppa till huvudinnehåll

Päivi Räsänen: Kristdemokraterna får rösta hur de vill i social- och hälsovårdsreformen

KD:s Päivi Räsänen
Päivi Räsänen. Arkivbild. KD:s Päivi Räsänen Bild: Marcus Rosenlund valet2015

Kristdemokraternas riksdagsledamot och före detta ordförande Päivi Räsänen sade i ett tal i Riihimäki att Kristdemokraterna inte kommer att göra ett gruppbeslut då riksdagen röstar om social- och hälsovårdsreformen.

Hon säger att många frågor kring reformen är oklara, så varje ledamot måste själv väga för- och nackdelar med reformen och fatta beslut enligt det.

– Vår riksdagsgrupp kommer inte att göra ett gruppbeslut i frågan. För att förslaget ska gå att godkänna förutsätter vi att vi får klara svar på en hel del oklarheter, sade Räsänen.

I praktiken betyder det att de enskilda riksdagsledamöterna får rösta hur de vill när det gäller social- och hälsovårdsreformen. Regeringen kan således få mera stöd, ifall enskilda Kristdemokrater röstar för reformen.

På fredagen kom det fram att regeringspartierna har börjat sondera huruvida det finns stöd för reformen bland oppositionspartierna.

Då berättade kristdemokraten Peter Östman att Kristdemokraternas åsikt i frågan inte var fastslagen. Enligt honom hade både representanter från Centern och Samlingspartiet frågat om Kristdemokraternas åsikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes