Hoppa till huvudinnehåll

De tyska socialdemokraterna utsåg Andrea Nahles till sin första kvinnliga ledare någonsin

Andrea Nahles talar vid SPD:s extrainsatta partikongress i Wiesbaden på söndagen 22.4.
Andrea Nahles talar vid SPD:s extrainsatta partikongress i Wiesbaden på söndagen 22.4. Andrea Nahles talar vid SPD:s extrainsatta partikongress i Wiesbaden på söndagen 22.4. Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN Andrea Nahles,Tyskland,Socialdemokraterna (SPD)

Tysklands socialdemokratiska parti (SPD) valde - som väntat - Andrea Nahles till ny partiordförande vid sin extrainsatta partikongress i Wiesbaden på söndagen. Nahles fick ändå inte så stort stöd hos sina partikamrater som hon hade önskat.

- Idag, på den här partikongressen, krossar vi glastaket i SPD. Och taket kommer att förbli öppet, sade Nahles i sitt tal i Wiesbaden.

Det är Nahles som nu ska få socialdemokraterna att återhämta sig efter det katastrofala valresultatet, samtidigt som hon och SPD ingår i regeringskoalitionen med kristdemokraterna CDU ledd av förbundskansler Angela Merkel.

- Man kan förnya ett parti även i regeringsställning. Det vill jag bevisa med start i morgon, sade Nahles i sitt tal.

Andrea Nahles är känd för sina brandtal.
Andrea Nahles är känd för sina brandtal. Andrea Nahles är känd för sina brandtal. Bild: EPA-EFE/HAYOUNG JEON Andrea Nahles,Tyskland

Nahles lovade att SPD kommer att kämpa för social rättvisa och för välfärden.

- Solidaritet är det som saknas mest i den globaliserade, nyliberala och turbo-digitaliserade världen, sade hon.

Och så lovade hon att kämpa för demokratin och mot högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD).

Fick ett relativt svagt mandat

Nahles fick bara 414 av 624 möjliga röster på partikongressen, knappt 66 procent av rösterna. Det ses som ett rätt svagt mandat för den nya ledaren.

Inom SPD har det förekommit en hel del kritik mot toppstyrningen inom partiet. Inledningsvis meddelade den förre partiledaren Martin Shultz att han kommit överens med Nahles att hon skulle efterträda honom.

Det väckte ilska hos partimedlemmarna och man tvingades kalla till den extra insatta partikongressen där Nahles vann valet mot sin utmanare, Flensburgs borgmästare Simone Lange.

I söndagens omröstning fick Lange 172 röster och 38 delegater lade ner sina röster.

"Känd för sin råa och burdusa jargong

Den 47-åriga Nahles är veteran inom SPD, ända sedan hon grundade en lokalavdelning i småstaden Mendig där hon växte upp.

Hon har lett partiets ungdomsorganisation och varit SPD:s generalsekreterare.

- Nahles är en person som är känd för sin ganska råa och burdusa jargong. Hon har en ganska tuff stil och det gör henne också ganska impopulär i delar av partiet, säger Sveriges radios korrespondent i Berlin, Daniela Marquart.

- Men samtidigt beskrivs hon som en väldigt uthållig, envis politiker som lyckas få igenom sina idéer. Det visade hon, inte minst, i den förra regeringen där hon var arbetsmarknads- och socialminister. Det sägs att hon och Merkel kom riktigt bra överens, fortsätter Marquardt.

Tysklands justitieminister Heiko Maas, Angela Merkel och Andrea Nahles i förbundsdagen den 14 mars.
Tysklands justitieminister Heiko Maas, Angela Merkel och Andrea Nahles i förbundsdagen den 14 mars. Tysklands justitieminister Heiko Maas, Angela Merkel och Andrea Nahles i förbundsdagen den 14 mars. Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel,Andrea Nahles

Källor: AFP, AP, SR

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes