Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter i Helsingfors: Nicaragua är inte längre en demokrati

demonstration
Nicaraguaner samlades till demonstration utanför sin ambassad i Helsingfors demonstration Bild: Heidi Finnilä Politik i Nicaragua,demonstrationer

Utanför Nicaraguas ambassad i Helsingfors samlades en liten grupp nicaraguaner för att demonstrera för sina landsmäns mänskliga rättigheter.

Bland demonstranterna fanns Shirlene Green som sörjde sin vän och kollega, journalisten Angel Gahona som sköts mitt under en livesändning i går.

Tiotals personer har under de senaste dagarna omkommit i demonstrationerna mot regeringen i Nicaragua. Man demonstrerar mot regeringens pensionssänkningar.

Angel Gahona blev i lördags skjuten medan han rapporterade i livesändning i Facebook från en regeringskritisk demonstration. Det är fortfarande oklart vem som sköt honom. Många misstänker att regeringens trupper låg bakom skjutningen.

politik i nicaragua
Shirlene Green saknar sin vän som dödades politik i nicaragua Bild: Heidi finnilä demonstrationer,Politik i Nicaragua

Shirlene Green sörjer sin vän och kollega Angel Gahona och beskriver honom som en passionerad journalist som älskade sitt jobb.

- I ett av sina sista meddelanden sade han att han är så frustrerad och trött på situationen i Nicaragua att han tänker gå ut och rapportera för folket vad som händer på riktigt. Och på den vägen blev han, berättar Shirlene Green.

Robert Fortes håller i Nicaraguas flagga och säger att finländare inte längre ska tro att Nicaragua är ett demokratiskt land:

- På 80-talet beundrade många finländare Nicaragua tack vare revolutionen som skulle ge oss en ny början. Det goda höll i ungefär 30 år. Nu är vi tillbaka i ruta ett.

Ocler Martinez är trött på familjen Ortega Murillo:

- De har styrt i 30 år nu och familjen fortsätter med det. Det betyder att vi inte längre är en republik utan en monarki. Vårt land är inte längre en demokrati.

politik i nicaragua
Demonstranterna sörjde sina dödade vänner. politik i nicaragua Bild: Heidi Finnilä Politik i Nicaragua