Hoppa till huvudinnehåll

Den långa listan över förbjudna livsmedel förorsakar oro hos många mammor

Gravid kvinna sitter på en brygga.
Gravid kvinna sitter på en brygga. Bild: pixabay Mamma

För en del kommer listan över livsmedel du bör undvika under graviditeten som en överraskning. Varför får jag inte äta lakrits eller insjögädda? Råden som är ämnade att skapa trygghet kan tvärtom skapa oro och stress.

Alla föräldrar vill sin baby det allra bästa och vill gärna följa alla råd och rön till punkt och pricka. Rätt mängd vila, mindre stress, tillräckligt motion, hälsosam och mångsidig kost är sakerna som tas upp med föräldrarna då de går på de regelbundna kontrollerna på mödrarådgivningen.

Livsmedel som du bör undvika eller lämna bort under graviditeten

Algprodukter

Kan innehålla stora mängder jod som är skadligt för sköldkörteln och fostrets utveckling.

Alkohol

Ingen alkohol under graviditeten. Alkohol kan inverkar på fostrets normala tillväxt och utveckling. Rekommendationen är att inte dricka alkohol överhuvudtaget då man planerar att bli gravid.

Djupfrysta grönsaker

Alla djupfrysta grönsaker bör upphettas innan man äter dem. De kan innehålla listeria, som kan förorsaka missfall

Energidrycker och godis som innehåller koffein

Innehåller koffein. Koffeinet kan förorsaka hjärtklappningar, och sömnsvårigheter. Koffeinet går via moderkakan till fostret.

Frön från oljeväxter (t.ex linfrön, pinjenötter, sesamfrön, solrosfrön)

Små mängder - typ i bröd - är okej. Frön från oljeväxter har en benägenhet att suga upp tungmetaller (nickel och kadmium) från jordmånen.

Gädda

Har höga kvicksilverhalter.

Ingefära och kosttillskott som innehåller ingefära

Innehåller skadliga ämnen, där man inte känner till den trygga användningsmängden.

Kaffe

Högst 200 mg koffein/dag rekommenderas. Det betyder två små koppar kaffe eller en espresso. Koffeinet kan förorsaka hjärtklappningar, och sömnsvårigheter. Koffeinet går via moderkakan till fostret.

Kosttillskott som innehåller örter

Kan innehålla skadliga ämnen.

Lever och leverprodukter

Maträtter av lever bör undvikas hela graviditeten. Leverpastej och -korv ska man äta högst 30g/dag. Lever innehåller mycket A-vitamin som kan leda till missbildningar och missfall.

Murklor

Ät inte överhuvudtaget även om de har förvällts och kokats. De kan innehålla giftrester i alla fall.

Ostar tillverkade av opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk (inte upphettad till över 70 grader) kan innehålla listeria, som kan förorsaka missfall.

Rom och fiskprodukter som innehåller rå fisk

Kan innehålla bakterien listeria, som kan förorsaka missfal

Rått helkött, metwust och andra liknande korvar, lufttorkad skinka

Undvik alla köttprodukter som inte upphettats. Toxoplasmarisk (toxoplasma är en parasit som kan ha dödliga följder för ett foster, om modern smittas av sjukdomen för första gången under graviditeten)

Svart godis (= lakrits och salmiak)

Undvik helt och hållet. De innehåller ämnet Glycyrrhizin, vars trygga användningsmängd inte är känd. Ämnet förhöjer blodtrycket, bidrar till svullnad och kan förorsaka missfall och möjligen utvecklingsstörningar hos fostret.

Vakuumförpackad fisk

Kan innehålla bakterien listeria, som kan förorsaka missfall

Källa: Evira

Olika hur mammorna tar emot informationen

Alla mammor är olika och därför är det viktigt hur råden presenteras för väntande mamman.

- Jag ifrågasatte råden och det uppstod en bra diskussion mellan hälsovårdaren och mig. Jag kände mig mer motiverad att följa råden då jag fick dem förklarade, säger Katja Långvik.

Katja är mamma till tre barn i åldern 6-11 år.

Hon följde kostråden rätt så noga men kaffet ville hon inte avstå ifrån helt och hållet trots att det rekommenderas att man dricker kaffe i bara små mängder under graviditeten.

Camilla Isaksson är fyrabarnsmamma och läkare till yrket. Hon tog inte kostråden på särskilt stort allvar.

Enligt kostråden borde alla väntande mammor undvika färskostar, djupfrysta grönsaker och vakuumförpackad fisk. I de här livsmedlen lurar risken för att få listeriasmitta.

Risken att få listeria är inte noll fastän du skulle undvika de här livsmedlen för listerian finns också i andra livsmedel, säger Camilla.

- Jag har inte varit nitisk med den där listan, den förorsakar ingen ångest åt mig. Jag äter hälsosamt och mångsidigt.

Oro hör till graviditeten

Malin von Koskull arbetar på Folkhälsan som sakkunnig för hälsofrämjande för väntande och småbarnsfamiljer och hon kommer så gott som dagligen i kontakt med väntande mammor.

- Kostråden väcker faktiskt oro hos många och det är ju inte meningen.

Malin von Koskull
Malin von Koskull Malin von Koskull Bild: Yle/Camilla Kivivuori Samfundet Folkhälsan,malin von koskull

Å andra sidan känner alla föräldrar en viss oro under graviditeten. Man vill sitt allra bästa för barnet och man oroas kanske över om barnet är friskt.

Under första graviditeten vet man inte riktigt hur det ska kännas i kroppen och man oroas hur man ska klara av att ta hand om ett barn.

Malin berättar att också pappor är måna om att råd ska följas och de oroas också över det ofödda barnet liksom mammorna.

Följ inte slaviskt förbudslistor, fokusera hellre på helheten

Malin poängterar hellre en mångsidig och hälsosam kost än att slaviskt följa listorna för de förbjudna livsmedlen. Ibland fokuserar mammor så noggrant på listorna över "farliga" livsmedel så de inte kommer ihåg att äta näringsrikt.

- Jag har stött på familjer där man slaviskt följt listan över förbjudna livsmedlen men sedan ätit skräpmat.

Champagne
Drick inte alkohol då du är gravid Champagne Bild: Fancy/John Smith radio vega

I dagens läge rekommenderas att man inte dricker alkohol överhuvudtaget under graviditeten. Det man vet om alkoholen är att den är en skadlig substans för barnet i magen, speciellt i början av graviditeten då barnets organ utvecklas.

Hur är det med kosttillägg under graviditeten?

D-vitamin och folsyra (B9-vitamin) råds mammor att ta under graviditeten. Mot slutet av graviditeten kan hemoglobinet sjunka för många mammor och då blir man tillrådd att ta järntabletter.

Tidigare rekommenderades att äta extra kalcium för att barnet ska få en bra benstomme. Enligt Malin von Koskull är det inte nödvändigt om man dricker mjölk och äter ost, men om man inte överhuvudtaget kan eller vill sätta i sig mjölkprodukter kan det vara skäl att äta kalcium i tablettform.

"Motionera som förut"

Alla mammor borde röra på sig i någon form. Samma motionsråd gäller egentligen för gravida som för alla andra, säger Malin. Man kan bra fortsätta med de motionsgrenar man sysslat med tidigare men det gäller att lyssna på sin kropp.

- Man ska naturligtvis inte börja springa då man är i femte månaden men har man sprungit före graviditeten kan man riktigt bra fortsätta med det så länge det känns bra, säger Malin.

Mot slutet av graviditeten ändrar ju tyngdpunkten i takt med att magen växer och då belastas ryggen på ett annat sätt.

gravid kvinna yogar
gravid kvinna yogar Bild: pixabay graviditet,yoga,motion

Malin påminner om att det är viktigt att gympa med bäckenbottenmusklerna, djupa magmusklerna och sköta om sin rygghälsa. Är man fysiskt i bra form under väntetiden orkar man med förlossningen bättre och återhämtningen är snabbare.

Då magen är stor och man ligger på rygg och gör olika gymparörelser så kan det hända att magen trycker på de stora blodkärlen. Det här kan leda till att mamman känner sig yr eller till och med illamående.

- Då ska man sluta med den rörelsen och hellre ställa sig upp, ger Malin som råd.

Ta tid att reflektera under väntetiden

All oro som kan uppstå under graviditeten, då man får ett överflöd av råd om kost, motion och livsstil, gör att man ständigt går i ett stresstillstånd och blodtrycket och pulsen är litet förhöjd.

Malin påpekar att den här oron och stressen psykologiskt stjäl utrymme i mammans hjärna. Hon borde hellre ge utrymme för att tänka på hur det är att bli förälder.

- Jag tycker att graviditeten är en tid för reflektion och en tid där man hinner fundera över ett hurdant liv och en hurudan familj man vill ge till det kommande barnet.

Oron man känner under graviditeten kan egentligen fungera som en startmotor för att sätta igång de här funderingarna. Men oron borde inte ta överhanden, säger hon.

Malin har i sitt arbete sett att föräldrar många gånger ser på alla rekommendationer som hälsofaror som man måste gå omkring och vara rädd för.

- Fokus borde flyttas från risker och hot till det som är gott och bra för hälsan, funderar Malin von Koskull.

Kost- och motionsråd till gravida

Eviras lista över livsmedel som finländarna borde begränsa eller undvika

Mödravården - så funkar det

 • Mödravården riktar sig familjer som väntar barn. När barnet är fött följs barnets hälsa upp av barnrådgivningen.
 • Mödravården är en gratis kommunal tjänst för alla som har en fast adress i Finland.
 • Man ska ta kontakt genast då man har gjort ett positivt graviditetstest.
 • Första besöket hos rådgivningen brukar ske i vecka 8-10.
 • Enligt THLs rekommendationer ska en förstföderska som har en okomplicerad graviditet besöka rådgivningens hälsovårdare eller barnmorska minst 9 gånger före förlossningen och 2 gånger efter.
 • Enligt THLs rekommendationer ska en läkarundersökning göras 2 gånger under graviditeten.
 • Efter 154 dagars graviditet får man ett intyg över graviditeten från mödravården. Med det intyget kan man ansöka om att få moderskapspenning och moderskapsunderstöd (moderskapsförpackning eller 170 euro) från FPA.
 • På rådgivningen jobbar en hälsovårdare eller barnmorska. Man följer upp både fostrets och moderns hälsa. Vanliga tester är blodtryck, vikt, magmått, u-protein (urinprov), hemoglobin, blodsocker och fostrets puls.
 • Har man problem kan man få remiss till närmaste sjukhus mödrapoliklinik till en psykolog eller någon annan sorts specialistvård.
 • I de flesta kommuner arrangerar mödrarådgivningen en förlossningsförberedande kurs. Vilka andra tjänster som finns varierar från kommun till kommun.
 • Efter förlossningen ska hälsovårdaren/barnmorskan göra ett hembesök och i 5-12 veckor efter förlossningen görs en efterkontroll av modern.

Källor: Infopankki.fi, FPA, Institutet för Hälsa och Välfärd THL

Läs mera:

Stora skillnader i kvaliteten på mödravården - Se hur det ser ut i din kommun

Finland sägs ha världens bästa mödravård men vår granskning visar att kvaliteten på mödravården beror på var du bor. Många kommuner har omorganiserat mödravården under de senaste åren. Resultatet har i värsta fall blivit en mödravård som inte längre stöder mammorna på det sätt som de behöver.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP