Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF fotbollsdamer inledde division 3-säsongen med seger

Två spelare fajtas om bollen.
EIF:s Zanr Ismalesson (grön skjorta) gjorde två mål i matchen. Två spelare fajtas om bollen. Bild: Patric Westerlund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,znar ismaelsson

Ekenäs IF:s fotbollsdamer sparkade igång den nya fotbollssäsongen på fredagen (20.4) hemma på Centrumplan. EIF slog MPS från Helsingfors i premiären.

Motståndare i matchen var Malmin Palloseura (MPS), och för bägge lagen inleddes seriespelet nu på en annan nivå än förra säsongen. EIF steg från division 4 efter säsongen 2017, medan MPS hade en tyngre säsong och degraderades från division 2 i höstas.

- Det verkade vara en hel del premiärnerver i den här matchen, säger EIF-tränaren Marco Werner efter matchen.

EIF-damerna inledde sin första match i division 3 aningen tveksamt och nervöst, men hade ändå ganska bra grepp om matchen redan från start.

MPS, som kom till matchen med endast elva spelare och var ganska passiva. EIF hade således ganska bra möjligheter att styra matchen dit de ville.

- Vanligtvis är vi väldigt bekväma med bollen och tycker om att hålla mycket boll, men nu var vi lite stressade i början.

- Motståndarna spelade så pass passivt att vi fick lite för många valmöjligheter, och många gånger var vi lite stressade och valde något av de sämre alternativen.

Tre mål i andra halvlek

- Spelarna fokuserade i början väldigt mycket på att tiden spela framåt, istället för att ta kontroll över spelet och hålla bollen inom laget. Eller så blev vi för stillastående med bollen när vi hade för många alternativ att välja mellan.

- Då blev det också lättare för motståndarna, vi borde ha fått dem mera i rörelse och tröttat ut dem tidigare, säger Werner.

Redan i den första halvleken hade EIF några riktigt bra målchanser - den närmaste av dem en träff i insidan av stolpen.

Något mål blev det dock inte under den första trekvarten, utan lagen gick till pausvila med resultatet 0-0.

- I halvtid pratade vi om att försöka röra oss mera utan boll och få mera rörlighet i spelet. I första halvlek gjorde vi ofta spelet onödigt smått och grötade ihop det med många passningar på samma sida, istället för att byta sida och öppna spelet och få mera utrymme.

- Vi har duktiga mittfältare som kan ge långa, öppnande passningar, och vi har snabba kanter och anfallare som är duktiga på att söka sig in bakom motståndarnas backlinje bara passningarna kommer, säger Werner.

Reducerat manskap för MPS

I andra halvlek tvingades MPS spela med endast tio spelare då en spelare dragit på sig en skada under första halvlek och inte kunde fortsätta.

EIF fortsatte rada upp målchanser och slutligen kom det efterlängtade första målet när Rebecka Mannström hittade rätt med ett skott på distans.

Liksom så många gånger under förra säsongen, så hade detta en förlösande effekt på de grönvita damerna som började spela mera avslappnat.

Under slutet av matchen var Znar Ismaelsson effektiv och gjorde målen som gav både 2-0 och 3-0.

- Överlag gjorde vi en helt bra match. Det finns mycket som kan förbättras, men förhoppningsvis har nervositeten släppt redan till nästa match nu när vi kommit igång.

Samarbete med KSF och NuPS

- Vi kom relativt lätt undan i den här matchen, och kommer säkert att stöta på betydligt hårdare motstånd under säsongen. Hur som helst så var det här helt godkänt som första insats, och det är helt förståeligt att spelarna var lite nervösa.

- Vi har tyvärr inte kunnat tränat lika flitigt tillsammans som vi gjorde under förra vintern, eftersom det i laget finns ganska många spelare som studerar och jobbar på annan ort och således missar en del av träningarna.

Dessutom har vi samarbete med både KSF från Kimito och NuPS från Nummela, så laget har inte hunnit bli riktigt samspelt ännu. Men nu är vi igång, och härifrån känns det bra att jobba vidare, summerar Werner.

Nytt sätt att belöna spelare

EIF-damerna startade den här säsongen en egen premieringstradition, där bästa spelaren i varje match tilldelas ett vandringspris som får följa med spelaren hem tills det är dags för nästa match.

Priset som cirkulerar blev något så udda som en guldananas, och den som flest gånger under säsongen fått denna ananas gång blir ägare av priset när sista matchen är spelad.

En spelare som denna ananas antagligen hade fått göra ett antal besök hemma hos är Ida Adamsson, som tyvärr finns på skadelistan hela denna säsong efter att nyss ha genomgått en knäoperation.

Ida Adamsson fick istället vara den som skickade iväg priset på sin resa. Hon valde Noora Renström som första mottagare.

Följande match mot JäPS

Noora Renström är en av NuPS-flickor som kommer att spela med EIF under den här säsongen. Hon gjorde en bra första match som innermittfältare.

Noora Renström jobbade flitigt både framåt och bakåt. Hon är bollsäker och har bra spelblick. Flera fina distansskott fick vi också se av henne, förhoppningsvis sitter något av dem innanför målramen redan i nästa match.

EIF-damerna spelar sin nästa match i Järvenpää mot JäPS/United på fredag (27.4). Nästa hemmamatch spelas onsdag 8.5 klockan 20, då står FC/Espoo 2 för motståndet.

Text: Josefin Mannström

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.

Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Läs också

Mitt Yle

Nyligen publicerat - Mitt Yle

 • Två FM-medaljer till RasBudo

  Ett guld till Raseborgsföreningen också i Helmi cup.

  Raseborgsföreningen RasBudo vann två medaljer under första tävlingsdagen i FM och Helmi cup i taekwon-do. Tävlingarna ordnas i Tammerfors.

 • BK-46 akademi slog Ekenäs IF i handbollstvåan

  Jämn match slutade i BK-seger med fyra mål.

  På fredagskvällen möttes Ekenäs IF och BK-46 akademi från Karis i handboll div 2. Matchen började i jämna tecken men BK-lyckades dra upp en ledning på fem mål.

 • Seishinkais juniorer fick besök från Aikidoförbundet

  Aikido lämpas sig bra för juniorer.

  I över 20 år har Seishinkai r.f. ordnat juniorträningar i aikido i Ekenäs. Just denna budogren lämpar sig väl för barn, då man strävar efter att inte skada sin motståndare, fast man försvarar sig.

 • Väst-Nylands ryttare ordnade regionala lagmästerskap

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region hölls 8.9.

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region ordnades lördagen 8.9. 12 lag deltog i tävlingen med allt som allt 36 ekipage. Hangö Udds ryttare och Väst-Nylands ryttare deltog.

 • Medaljer, nya bälten samt nybörjarkurs

  Hilti Raasepori framgångsrikt i årets NO GI i Helsingfors.

  Hilti Raasepori var framgångsrikt i årets NO GI (låsbrottning) Finnish Open-tävling i Helsingfors den 25-26.8.

 • Tight schema för EIF:s damlag

  EIF:s match mot Team Vnpa slutade 8-0.

  I söndags (17.6) åkte EIF:s fotbollsdamer till Vanda för att möta Team Vanpa. Motståndarlaget ligger under nedflyttningsstrecket och har haft en tung säsong hittills, och EIF gjorde inte läget lättare för dem när man vann med hela 8-0.

 • EIF-damerna förlorade mot JäPS i fotbollstrean

  Första hemmaförlusten för EIF den här säsongen.

  I onsdags (6.6) spelade EIF:s fotbollsdamer sin åttonde match för denna säsong, då JäPS besökte Centrumplan. Tyvärr slutade matchen i första förlusten på hemmaplan sedan de grönvita damerna körde igång i div. 4 våren 2017.