Hoppa till huvudinnehåll

Lehtinen berättar om hur kontakten med NHL-spelare sköts: ”Bäst att de får tid att pusta ut”

Jere Lehtinen pratar
Jere Lehtinen. Jere Lehtinen pratar Bild: All Over Press ishockey,Jere Lehtinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Carolinaduon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen fick gott om betänketid innan de valde att tacka ja till VM. Enligt Lejonens General Manager är det bäst att låta NHL-spelare få lite tid att känna efter hur kroppen mår innan man tar kontakt.

När grundserien i NHL tar slut eller ett lag slås ut ur slutspelet slänger sig inte Lejonens General Manager Jere Lehtinen direkt på telefon för att diskutera VM. I stället låter han spelarna bearbeta besvikelsen och få lite distans innan han tar kontakt.

– Då säsongen var över var det bäst att ge spelarna lite tid att pusta ut. Nu under helgen kände både Aho och Teräväinen att de hade krafter och ville spela. Det är fint att de ansluter sig till laget.

– Det är en månad mellan att grundserien tar slut och VM börjar. Vi visste hur vi ville ha det. Viljan att spela ska komma från spelarna själva och så var det i det här fallet, säger Lehtinen till Yle.

Sebastian Aho på isen i Paris.
Sebastian Aho drar på sig landslagströjan igen. Sebastian Aho på isen i Paris. Bild: All Over Press Sebastian Aho,Finlands herrlandslag i ishockey

Viktiga kuggar i laget

Aho och Teräväinen gjorde båda en stark säsong i NHL med 65 respektive 64 poäng. I landslaget kan de också räkna med ledande roller.

– De har haft ett stort ansvar under säsongen och de kommer de också att ha här. Det vill de också ha, de vill spela mycket och avgöra matcher, säger Lehtinen.

Carolinaduons positiva besked om VM-spel var välkommet för Lejonen som tidigare fått nej tack från många spelare.

Fler spelare på kommande från NHL?

Den första slutspelsomgången i NHL är inne i sitt slutskede och ett flertal finländare kan ännu bli aktuella för spel i VM. Bland annat så slogs Mikko Koivu och Mikael Granlunds Minnesota nyligen ut.

– Här gäller samma sak. Det var en stor besvikelse att åka ur slutspelet och det har varit en lång säsong. Vi ska låta spelarna vila lite först. De ska genomgå läkargranskningar och ha möten med klubbledningen.

– Spelarna vill ha lite lugn och ro och det ska de få. Sedan får vi se hur det blir, säger Lehtinen.