Hoppa till huvudinnehåll

Olof driver "restaurang" för hundratalet gräsänder

Olof Ehnström framför en istäckt havsvik
Olof Ehnström vid hemviken. I bakgrunden syns flotten som fungerar som ändernas "frukostbord". Olof Ehnström framför en istäckt havsvik Bild: YLE/Roger Källman Brudsund

För Olof Ehnström i byn Brudsund börjar det dra ihop sig till utfodringssäsong. Under snart tio somrar har han försett gräsänderna i hemviken med mat.

- Jag har ibland upp till 12 kullar här varje sommar, säger Olof. Bara isarna går så dyker de upp.

Det var för 8-9 år sen som det hela började då änderna dök upp i viken nederom huset där Olof och hans sambo Tekla bor. Fåglarna hade svårt att hitta mat åt sina ungar, så då väcktes idén att hjälpa dem.

- Själv har jag bara bott här i tio år, men man har nog matat fåglarna tidigare också här i byn, säger Olof.

15 liter per dygn

Olof utfodrar änderna med säd som han brukar få av folk som känner till vad han behöver den för. Bland annat har en systerson bidragit med några tusen kilo som inte gick att sälja.

Nu i april var säden på upphällningen och Olof hade bara något tiotal liter kvar. Då ringde han in till Efterlysningen i Österbottnisk förmiddag och hörde sig för.

- Medsamma jag lade på luren efter det samtalet så ringde en Pensalabo och bjöd ut en stor säck. Så ringde en från Palvis, så nu har jag att börja med.

Fåglarna sätter i sig en hel del, i synnerhet på hösten då de äter upp sig inför flytten söderut.

- I höstas gav jag dem bara 15 liter säd per dygn. Det hade nog gått åt mera, men då skulle de ha blivit för "framtunga"!

Fågelmatning med kösystem

Olof vaknar tidigt på morgnarna och går ut för att servera dagens ranson av säd. Han häller den på en flotte som ligger förtöjd invid strandkanten.

- Om det inte finns någon säd ute då änderna kommer så börjar de låta och ha fasligt oljud, säger Olof.

Då han matar änderna kastar Olof också en näve i vattnet, där mörtarna tar för sig. Det i sin tur lockade en gång till sig en kull skrakar, som försökte få fast mörtarna.

- Men då kom mörtarna på att gömma sig under bryggan, dit vågade skrakarna inte simma.

I början av sommaren, då ungarna är små, är föräldrarna aggressiva och mycket beskyddande. Då äter änderna en familj åt gången.

- De andra får ligga "på redden" och vänta på sin tur. Senare då ungarna är större samsas de bättre och kan äta tillsammans.

I fjol var det 83 änder i viken i slutet av sommaren, men som mest räknade Olof en sommar till 104. Kullarna varierar i antal mellan 8 och 12.

Matgäster även i jakttid

I augusti varje år inleds jakten på sjöfågel. I Olofs vik, där det finns bebyggelse, är änderna trygga, men ute på Särkimofjärden smäller ett och annat skott.

- Änderna kommer nog hit och äter varje dag trots det, säger Olof som själv inte har något gevär.

Det som han tycker borde förbjudas är smällarna på villaavslutningen. De är skrämmande för både fåglar och djur.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten