Hoppa till huvudinnehåll

12-årig australier tog familjens kreditkort och reste nästan 6000 kilometer – hittades på hotell i Bali

Stranden i Kuta, Bali.
Stranden i Kuta, nära hotellet i Denpasar där pojken tog in. Stranden i Kuta, Bali. Bild: All Over Press/MADE NAGI Bali,Indonesien,Denpasar,Kuta

När morgonen grydde i Sydney, Australien, sa den 12-åriga pojken att han skulle gå till skolan. I stället för att styra kosan mot läroinrättningen tog han tåget till flygplatsen och åkte på en lång resa på egen hand.

Pojken och mamman hade grälat om en semesterresa till Bali, den indonesiska provinsen där många australier gärna semestrar.

Mamman hade vägrat låta pojken åka, så han bestämde sig för att resa på egen hand utan att informera föräldrarna, rapporterar australiska A Current Affair på tv-kanalen Channel Nine.

Sydneys internationella flygplats Kingsford Smith.
Någonstans i dessa trakter, på Sydneys internationella flygplats, tog pojken ett flyg bort från hemstaden - först till Australiens västkust, sedan en bit norrut till Bali. Sydneys internationella flygplats Kingsford Smith. Bild: All Over PressKim Long/Alamy Sydney,Kingsford Smith International Airport,flygplatsen i sydney

Han stal familjens kreditkort och bokade flyg till semesterorten.

På morgonen sade han att han skulle ta sig till skolan, men i stället åkte han med sparkbräde till tågstationen och därifrån vidare till flygplatsen i Sydney.

Ingen frågade om pojken hade lov att resa

Många flygbolag brukar kräva lov av föräldrarna för att minderåriga ska få åka med, men på den punkten var pojken steget före.

Han hade kollat vilka flygbolag som inte brukar kontrollera om minderåriga har lov av föräldrarna, sedan hade han bokat biljetter hos just de bolagen.

Efter att ha checkat in på flyget vid självbetjäningsdisken började resan.

Karta över Australien och Indonesien, där Sydney, Perth och Bali är utskrivna.
Resan gick från Sydney via Perth till Bali. Karta över Australien och Indonesien, där Sydney, Perth och Bali är utskrivna. Bild: Google Australien,Indonesien,Sydney,Perth,Bali,Denpasar

Det första flyget tog pojken från Sydney på Australiens östkust till Perth på västkusten. Därifrån tog pojken ett flyg norrut till den internationella flygplatsen Ngurah Rai i staden Denpasar i Bali.

Väl framme i Bali checkade han in på hotell All Seasons i Denpasar. Han berättade för hotellpersonalen att han reste med sin syster som skulle anlända senare.

Mamman: "Inga känslor kan beskriva hur vi kände"

Hela resan är nästan 6000 kilometer lång. Pojken behövde styrka sin identitet endast en gång, det hände på flygplatsen i Perth.

- De ville bara se mitt studentkort och mitt pass för att försäkra sig om att jag faktiskt är minst 12 år gammal, berättar pojken i en intervju för nyhetsprogrammet A Current Affair.

Familjen fick nys om upptåget då de fick veta att han inte var i skolan, varpå mamman anmälde honom försvunnen.

Ngurah Rai, den internationella flygplatsen i Denpasar, Bali.
Ngurah Rai, den internationella flygplatsen i Denpasar, Bali. Ngurah Rai, den internationella flygplatsen i Denpasar, Bali. Bild: STR Denpasar,Bali,Indonesien,flygplatser,Ngurah-Rai Airport

När mamman fick veta var pojken fanns tog hon flyget till Bali för att hämta hem sitt barn.

- Chockad, äcklad, det finns inga känslor som kan beskriva hur vi kände när vi fick veta att han hade åkt utomlands, säger mamman till A Current Affair.

- Det var häftigt för jag vill åka ut på äventyr, säger pojken om sin upplevelse.

Källor: A Current Affair, The Guardian