Hoppa till huvudinnehåll

Droger lika vanligt som alkohol bland rattfylleristerna i huvudstadsregionen

Bilar i rusningstrafik
Allt fler kör bil drogpåverkade i huvudstadsregionen. Bilar i rusningstrafik Bild: Mika Kanerva rusningstrafik,Trafik,Bilar,tala om knarket

Allt fler bilister är drogpåverkade. I nuläget är de nästan lika många som de alkoholpåverkade bilisterna i huvudstadsregionen.

I grafen nedan visas antalet påverkade bilister sammanlagt och de som varit alkohol- eller drogpåverkade samt de bilister som varit påverkade av både alkohol och droger samtidigt mellan åren 2010–2017. Grafen visar bilister som blivit fast för såväl rattfylleri som grovt rattfylleri.

Grafik.
Grafik. Graf

Antalet fall av rattfylleri år 2017 är totalt sett det högsta sedan år 2012.

Sedan år 2011 är trenden att allt färre rattfyllerister i huvudstadsregionen har druckit alkohol, men allt fler har använt droger.

År 2017 var det första av de undersökta åren som andelen bilister som varit drogpåverkade eller påverkade av både alkohol- och droger samtidigt är över hälften av alla som polisen har tagit fast för rattfylleri.

Överkommissarie Jarkko Lehtinen säger att man kan tala om ett reellt problem i huvudstadsregionen.

– Det är klart att om hälften av alla som blir fast för rattfylleri kör drogpåverkade är det ett verkligt problem.

Enligt honom har polisen märkt av ökningen i sitt arbete.

– Det är nog allt fler som använder droger om man jämför med dem som använder alkohol.

En polisbil.
Under sina razzior har polisen nya metoder för att få fast drogpåverkade bilister. En polisbil. Bild: Yle/Christoffer Kaski Polis,polisfordon,helsingforspolisen

Nya metoder för att haffa drogpåverkade bilister

Polisen har tagit i bruk nya metoder för att få fast drogpåverkade bilister.

Lehtinen berättar att polisen under trafikkontroller nuförtiden på plats kan testa om bilisten har droger eller liknande rusmedel, såsom vissa opioider och mediciner, i blodet.

Han berättar vidare att om polisen misstänker att en bilist har använt droger tas sedan ett blodprov för att kunna säkerställa vilka droger hen har tagit.

– Polisen kan själv utföra ett noggrannare test vid ett misstänkt fall av rattfylleri där bilisten druckit alkohol, men för en förundersökning och möjlig åtalsprövning testas alltid en drogmisstänkt bilist genom ett blodprov i ett laboratorium.

Hur mycket – inte vilket ämne

Enligt Lehtinen är både alkohol och droger lika farliga i trafiken.

– Om du får i dig tillräckligt mycket av vilket av ämnena som helst – det vill säga alkohol, droger och olika medicier – gör det dig oförmögen att köra ett fordon, säger han.

Han påpekar att säkerheten försämras och att alla ämnen till slut ger upphov till medvetslöshet.

– Det handlar snarare om hur mycket du har använt av ett ämne, inte vilket ämne du har använt.

I Finland är gränsen för rattfylleri 0,5 promille i blodet vid användningen av alkohol eller minsta spår av droger eller liknande rusmedel. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,2 promille eller att bilisten har använt droger och körförmågan därför märkbart har försämrats.

Nyligen publicerat - Tala om knarket