Hoppa till huvudinnehåll

Fyra adopterade gatuhundar på Åland saknar skydd mot rabies - kan leda till katastrof säger landskapsveterinären

Veterinär Mohammed Jabor Alipour
Ålands landskapsveterinär Mohammed Jabor Alipour. Veterinär Mohammed Jabor Alipour Bild: ÅRTV/Marika Kvarnström veterinärer,Åland,Mohammed Jabor Alipour

Sex hundar som har importerats från Rumänien till Åland har testats för rabies. Fyra av dem hade inget eller otillräckligt skydd mot sjukdomen.

Tre adopterade gatuhundar från Rumänien saknar helt skydd mot den smittsamma sjukdomen rabies och en hund har inte tillräckligt skydd.

Detta trots att de ska vara vaccinerade mot sjukdomen i Rumänien.

- Det är inte överraskande för mig, för vi har redan påpekat att det är ett problem, säger Ålands landskapsveterinär Mohammad Jaber Alipour.

Sedan sommaren 2017 fram tills i dag har landskapsveterinären i samarbete med veterinärer vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet testat sex hundar som importerats från Rumänien till Åland.

"Om symptomen börjar visa sig är det kört"

Två hundar hade skydd mot rabies och de hade omvaccinerats efter ankomst till Åland.

Hund får spruta med rabiesvaccin.
Rabiessprutan kan rädda hundens liv. Hunden på bilden är inte en av de åländska hundarna som det berättas om i artikeln. Hund får spruta med rabiesvaccin. Bild: All Over Press/NARONG SANGNAK vaccin,rabies,rabiesvacciner

Från december 2016 fram till mars 2018 har totalt 15 gatuhundar importerats från Rumänien. Om någon av dessa hundar får rabies är det en stor risk att både hundar och människor smittas på Åland menar Alipour.

- Om symptomen börjar visa sig är det kört, den smittade dör. Men troligen har det inte kommit hit något djur med rabiessmitta, det borde ha rapporterats, säger han.

Smittad hund kan leda till katastrof

Ägarna till de hundar som saknade tillräcklig vaccinering har informerats och uppmanats att konsultera en veterinär och att vaccinera sina hundar.

-Det förvånar mig lite att inte Livsmedelssäkerhetsverket i Finland, alltså Evira, helt avråder från att ta in gatuhundar, säger Mohammad Jaber Alipour.

Om det kommer ett rabiessmittat djur till Åland kan det leda till en katastrof enligt Mohammad Jaber Alipour.

-Varför ska man ta en hund om man är osäker på ursprunget och hälsan? Varför riskera andra hundars hälsa, sin egen och folkets hälsa?

Text: Marika Kvarnström, Ålands Radio & Tv

Läs mera:

2500 gatuhundar importerades till Finland i fjol – myndigheterna varnar för aggressivt beteende och sjukdomar

Nästan 2500 gatuhundar flyttade i fjol in i finländska hem och antalet har ökat kraftigt på senaste år. Det finns 22 finländska föreningar och en rad privatpersoner som förmedlar hemlösa hundar från utlandet. Men myndigheter och veterinärer varnar för riskerna.

Läs också