Hoppa till huvudinnehåll

Ingen varg skjuten i Replot än – allt svårare att spåra

Tassavtryck av varg i snön
Vargspår i snön (arkivbild) Tassavtryck av varg i snön Bild: Ingemar Tåg varg,tassar,vargspår

Den varg som polisen beslutat att man får fälla i Replot i Korsholm har än så länge lyckats undkomma jägarna. Då snön smälter blir det allt svårare att spåra djuret.

Under helgen har jägare i Replot i Korsholm försökt fälla den varg som polisen i fredags fattade beslut om att fälla. Hittills har jakten ändå varit resultatlös.

- Vårt beslut är i kraft i 21 dagar, så lång tid har jägarna på sig, säger Magnus Jakobsson vid polisinrättningen i Österbotten.

I det aktuella fallet var situationen akut och människors liv och hälsa ansågs vara hotade. Därför tog polisen beslut om att djuret ska avlivas.

Då det handlar om redan orsakade skador på husdjur eller boskap är det Viltcentralen beviljar dispens för jakt.

Svårare att spåra

Vargen hade upprepade gånger betett sig osedvanligt oskyggt och närmat sig människor och kommit så nära som tio meter.

Under lördagen lyckades vargen ta sig till en liten holme i närheten av Replot.

När skymningen föll måste jakten ändå avbrytas av säkerhetsskäl och återupptogs på söndagen, men inte heller då lyckades man få fatt vargen.

Jakten bedrivs av frivilliga inom storviltsassistansen.

- Jägarna kan inte vara ute dygnet runt och nu då snön smultit märker man naturligtvis att det blivit mycket svårare att spåra vargen, säger Magnus Jakobsson på polisen.

Hittills resultatlös jakt i Oravais

Kimo och Oravais jaktföreningar beviljades i förra veckan dispens att skjuta en varg som har rört sig på området och orsakat skador på pälsfarmer.

Veckoslutets jakt var resultatlös, säger jaktchef Stefan Pellas på Kust-Österbottens jaktvårdsdistrikt. Dispensen är i kraft i tre veckor.