Hoppa till huvudinnehåll

Mjöd är vårens dryck - hemlagad smak går inte att köpa

Mjöd hör till valborg.
Mjöd hör till valborg. Bild: Yle/Carina Ahlskog Valborg,Strömsö (tv-program),matrecept,mjöd,strömsö

Hemlagat mjöd är ingen konst bara du är försiktig med mängden jäst och håller ett öga på russinen i flaskorna.

Ingredienser, 10 personer:

  • 8 l vatten
  • ½ kg socker
  • ½ kg farinisocker
  • 2 st citroner
  • en flaska öl (3,3 dl)
  • ¼ tsk jäst
  • russin
  • socker

DAG 1

  1. Koka upp vatten, blanda i socker och farinsocker. Rör om tills sockret smälter.
  2. Skölj och skär citronerna i skivor. Tillsätt skivorna och ölet i sockerblandningen.
  3. Låt svalna.
  4. Rör ut jästen i en liten skvätt av mjödet och tillsätt i kastrullen, rör om.
  5. Låt stå över natten.

DAG 2

  1. Sätt 1 tsk socker och några russin i de väl rengjorda flaskor.
  2. Sila mjödet i flaskor och låt stå i kylen en vecka

Mjödet är klart då russinen stiger upp till ytan.

Nyligen publicerat - Mat och dryck