Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland deltar i cyberförsvarsövning, Svenska Yle granskar knarket och Nicaragua slopar kritiserad pensionsreform

Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen.
Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen. Bild: Mostphotos beroende,heroin,kokain,hälsa,injektioner,nålar,sprutor,narkotika,knarkare,drogmissbruk,missbruk,rusmedel,lågtryck,Crack,knark

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Försvarsmakten deltar den här veckan i den stora internationell cyberförsvarsövningen Locked Shields. Övningens ledningsorganisation är placerad i Tallinn och övningstrupperna fungerar via fjärruppkoppling från sina hemländer.

I och med den nya dataskyddslagen som träder i kraft i slutet av maj blir det enklare än förr att få veta vad ett företag vet om dig. Uleborgsbon Kauri Tervashonka överraskades av mängden data som Kesko samlat om honom med Plussa-förmånskortet.

Den här veckan är det vittnenas tur att träda fram i knivhuggningsrättegången i Åbo. Rättegången mot marockanen som högg två människor till döds och skadade åtta andra går nu in på sin tredje vecka.

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen fortsätter sin kamp om en ledande post inom Centern och kritiserar statsminister Juha Sipilä för att ställa sig i hans väg. I radioprogrammet Statsministerns frågetimme igår torpederade Sipilä Väyrynens förhoppningar och sade att det råder demokrati inom partiet.

Hemvården av äldre personer är allvarligt misskött på många håll i Finland. Emeritusprofessorn i civilrätt vid Helsingfors universitet Urpo Kangas säger att åldringar lämnas ut vind för våg.

Under denna vecka 22.4–1.5.2018 satsar Svenska Yle på en öppen granskning om knark. Vår målsättning är att belysa hur knarket påverkar missbrukaren, anhöriga och samhället i stort. Vi hoppas på att du vill hjälpa oss att belysa frågan ur flera perspektiv.

Utrikes:

Nicaraguas president Daniel Ortega har meddelat att den pensionsreform som utlöst dödliga protester dras tillbaka. Enligt människorättsorganisationer har våldsamheterna krävt minst 25 dödsoffer sedan protesterna började i onsdags. Ortega har försökt slå ner protesterna med våld. Också journalister har angripits och dödats.

Antalet offer i självmordsdådet i Kabul i Afghanistan i går har stigit till nästan 60 och de skadades antal uppgår till minst 120.

Vädret: Det är uppehållsväder på dagen i en stor del av landet. Ett regnområde når landets västra del på natten.

I väster 7..11 grader, i öster och norr 5..10 grader, i Lappland lokalt snöfall och 3..7 grader.

Uppdaterad 21:52 rubriken korrigerad.