Hoppa till huvudinnehåll

Nicaragua: Ortega backar och drar tillbaka pensionsreformen

En av de barrikader som unga demonstranter byggde i huvudstaden Managua på lördagen.
En av de barrikader som unga demonstranter byggde i huvudstaden Managua på lördagen. En av de barrikader som unga demonstranter byggde i huvudstaden Managua på lördagen. Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES Nicaragua,demonstrationer

Nicaraguas president Daniel Ortega har meddelat att den pensionsreform, som utlöst dödliga protester i landet, dras tillbaka. Frågan är om det räcker.

Tanken var att pensionsavgifterna skulle höjas både för arbetstagare och arbetsgivare, samtidigt som pensionerna skulle sänkas. Allt för att råda bot på det växande budgetunderskottet.

I stället drabbades Daniel Ortega av den värsta politiska krisen sedan han återerövrade presidentposten för elva år sedan.

Studenter drabbade samman med kravallpolis i Managua på lördagen.
Studenter drabbade samman med kravallpolis i Managua på lördagen. Studenter drabbade samman med kravallpolis i Managua på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Nicaragua,demonstrationer

Protesterna har pågått sedan onsdagen och enligt människorättsorganisationer har de krävt minst 25 dödsoffer.

Ortega och hans hustru, vice presidenten Rosario Murillo, har försökt slå ner protesterna med våld. Också journalister har angripits och dödats, man har försökt lägga munkavle på oberoende medier och regeringstrogna motdemonstranter har mobiliserats.

Rosario Murillo och Daniel Ortega på en arkivbild från juli 2017.
Rosario Murillo och Daniel Ortega på en arkivbild från juli 2017. Rosario Murillo och Daniel Ortega på en arkivbild från juli 2017. Bild: EPA/JORGE TORRES Rosario Murillo,Daniel Ortega,Nicaragua

På söndag kväll meddelade Ortega att socialförsäkringsdirektivet från den 16 april "återkallas, upphävs, ställs åt sidan".

Han vädjade till ledare inom näringslivet om förhandlingar angående ett nytt försök att reformera pensions- och socialförsäkringssystemet, samtidigt som han fördömde våldsamheterna.

- Vi måste återställa ordningen, vi kommer inte att tillåta kaos, brottslighet och plundring att råda, sade Ortega.

På söndagen hade protesterna i huvudstaden Managua urartat till omfattande plundring.

Människor i Managua bar hem plundrade varor på söndagen.
Människor i Managua bar hem plundrade varor på söndagen. Människor i Managua bar hem plundrade varor på söndagen. Bild: EPA-EFE/Jorge Torres Nicaragua,plundring

Ortegas meddelande ska ha lugnat ner situationen i Managua.

En del demonstranter lovade ändå att protesterna kommer att fortsätta.

Också företagsledare och en del politiska bedömare menade att protestvågen inte bara handlade om pensionsreformen, utan ett betydligt bredare missnöje med fattigdom, korruption och presidentparets sätt att styra landet.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle