Hoppa till huvudinnehåll

Rise: Det finns över 100 fångar med kopplingar till radikalisering och extremism i Finland

Fångar ute på fängelsegården
Fångar ute på fängelsegården Bild: YLE Bildtjänst Mika Kanerva. fängelser,klimat

Det bästa sättet att hantera radikalisering bland fångar är att identifiera radikaliseringsrisken i god tid. Det anser Brottspåföljdsmyndigheten Rise.

Rise har jobbat med att identifiera våldsbejakande extremism och radikalisering bland fångar mellan augusti 2016 och januari 2018.

Under den här perioden kunde man konstatera att 112 fångar eller personer i övervakad frihet hade kopplingar till fenomenen.

Av de 112 var 76 relaterade till radikal islamism, 28 till extremhöger och 8 till andra företeelser.

Projektet har koncentrerats främst till södra Finland, men fall har upptäckts även på andra håll i landet.

Bitterhet leder till radikalisering

Rise förklarar att det vanligtvis är en medfånge eller ett gäng fångar som får en enskild fånge blir utsatt för radikalisering.

De som vill radikalisera en annan fånge erbjuder skydd och vänskap, eventuellt skenbar sådan.

Fängelsestängsel och taggtråd i Vanda fängelse.
Fängelsestängsel och taggtråd i Vanda fängelse. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen fängelser,Vanda fängelse

Processen underlättas av att miljön i fängelset har avskärmats från resten av samhället, och en faktor som lätt leder till radikalisering är bitterhet.

Enligt Rise går det inte att profilera våldsbejakande extremister med några gemensamma nämnare som ålder, kön eller utbildning.

Än så länge finns ingen rehabilitering för extremister

Rise påpekar att det är viktigt att radikaliseringsrisken upptäcks i så god tid som möjligt, så att de fångar som är i en sårbar situation kan hållas isär från fångar som kan försöka få andra att bli radikaliserade.

Man kan också förebygga radikalisering om fångarna upplever att de blir rättvist behandlade och de kan delta i meningsfulla aktiviteter under tiden i fängelset.

Om en fånge gör sig skyldig till våldsamt beteende uppmanar Rise till disciplinåtgärder. Personen bör också omedelbart omplaceras.

Rise påpekar ändå att det inte finns några rehabiliteringsåtgärder för extremistfångar, vilket bör åtgärdas.

Myndigheten föreslår också andra åtgärder, bland annat att det satsas mera på utbildning om extremism och rekryteras medarbetare med kunskaper i olika språk och kulturer.

Uppgifterna har publicerats i Brottspåföljdsmyndighetens slutrapport för projektet för identifiering av våldsbejakande extremism och radikalisering inom Södra Finlands brottspåföljdsregion.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes