Hoppa till huvudinnehåll

"Ta i land på min ö för att skrämma bort skarven" – tomtägares vädjan väckte stor uppmärksamhet

skarv, örn
En skarvkoloni (arkivbild). skarv, örn Bild: Yle/Andy Ödman örn

Vad ska man göra då skarven envisas med att häcka på din ö? Helsingforsbon Timo Metsola bestämde sig för att bjuda in alla grannar på Erstan i Pargas att hälsa på medan han inte själv kan – och möttes genast av skarp kritik.

Hösten 2015 köpte Helsingforsbon Timo Metsola en ö på Erstan i Pargas, men han har inte kunnat tillbringa en enda sommar där sedan dess.

En ihärdig och envis skarvkoloni hade nämligen häckat på grannön och det tog inte länge för fåglarna att flytta också till den närliggande holmen.

- Några fiskare ringde upp mig och frågade mig om jag var medveten om att det fanns ett par tusen skarvar på ön och att träden håller på att förstöras, berättar han för Yle Åboland.

För Metsola kom samtalet som en chock. Då han före sitt köpbeslut besökte ön hade han blivit tagen av hur idyllisk naturen hade varit.

- Jag åkte ut till ön ännu samma dag och möttes av en grym syn. Det var som en scen tagen ur Alfred Hitchcocks Fåglarna.

Metsola hade inte ens känt till att skarvkolonin existerade och han reklamerade snabbt köpet. Tvisten mellan Metsola, förmedlaren och säljaren gick hela vägen till tingsrätten, som i oktober 2017 godkände parternas förlikning (Åbo underrättelser).

Grannarna började klaga

Men skarven fanns fortfarande på ön. Öns tidigare ägare hade ändå fått dispens av Natur-, trafik- och miljöcentralen att skrämma bort skarven, men trots årliga försök återvände kolonin varje vår.

- I fjol ringde grannarna mig och klagade på hur mycket kolonin stör dem, så vi bestämde oss för att ta itu med problemet. Vi åkte ut varje helg och skrämde bort dem, men det är en otroligt ihärdig fågel. Genast då det inte fanns människor på ön så återvände de.

- Men i slutet av maj lyckades vi äntligen. Vi skrämde bort den och brände upp bona, helt enligt NTM-centralens undantagslov, men skadan var redan skedd. Avföringen gjorde det omöjligt att vistas på holmen under sommaren, säger Metsola.

Ensam storskarv på en trädtopp
Ensam storskarv på en trädtopp Bild: YLE/Joakim Lax skarvar (släkte),storskarv,fåglar,skarv

Metsola var tvungen att hitta på något nytt. Lösningen: Att bjuda in alla intresserade att besöka ön innan skarven häckar där igen.

- Faktum är att skarven är rädd för människor. Så länge ens en person vistas på ön så kommer skarven inte att ens försöka häcka där. Så jag bestämde mig för att meddela alla som rör sig nära ön att det är fritt fram att ta i land och äta picknick eller ta en liten promenad i naturen, berättar Metsola.

- Grannarna och de lokala fiskarna blev jätteglada och meddelade genast att de gärna ställer upp och hjälper till. Det kändes som en lösning som fungerar för alla parter.

Delade uppmaningen på Facebook

Inbjudan gäller fram till slutet av maj – innan skarven häckar och under en tid som Metsola själv inte kan besöka holmen. Fiskeområdets disponent föreslog att lägga ut uppmaningen på sociala medier – och inlägget på Facebook blev snabbt en enorm snackis.

Metsola intygar ändå att det inte handlar om något olagligt.

- Vissa naturskydddsaktiva ifrågasatte om jag faktiskt agerade helt rätt, men faktum är att jag har dispens från NTM-centralen i flera år framöver att till och med bränna bona, så länge det inte finns ägg i dem. Nu bjuder jag bara in människor att ta i land på min privata ö, säger Metsola.

- Poängen är att människor ska vistas på ön under en tid som jag inte kan göra det regelbundet. Då inser skarven att den inte vill häcka där, tillägger han.

Frustrerad men optmimistisk

Då de tidigare ägarna ursprungligen fick tillståndet att skrämma bort skarven lyckades man dessutom.

- De jobbade målmedvetet med det i flera år och efter fem år repade sig naturen. Det här har också bekräftats i NTM-centralens rapporter. Men också då försökte skarven komma tillbaka varje vår, säger Metsola.

Det märks att Metsola är frustrerad. Det värsta, menar han, är att man på Åland lyckats göra sig av med skarven.

- Vi är alla finländare. Men där får man skjuta skarv och pricka ägg. Hur kan det vara så att reglerna är så annorlunda, frågar han sig.

Metsola vågar ändå hoppas på att den nya planen bär frukt.

- Vem vet. Om samarbetet fungerar så som vi har planerat så blir årets sommar den första som vi kan tillbringa på ön, avslutar Metsola.

Maaseudun tulevaisuus noterade först det uppmärksammade Facebook-inlägget.