Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Kaj Turunens avhopp är ett hårt slag mot Blå framtid – om fler följer hans exempel står regeringen inför en ny kris

Sampo Terho
Sampo Terho Bild: Lehtikuva Sampo Terho

Partiordförande Sampo Terhos utbrott mot regeringskollegerna i Samlingspartiet må ha varit ett spel för gallerierna. Om avhoppen fortsätter lär en ny regeringskris vara ett faktum, skriver Rikhard Husu.

I sig var riksdagsledamoten Kaj Turunens avhopp från Blå framtid ingen stor överraskning.

Blå framtid har haft stora svårigheter med att nå ut till väljarna, vilket återspeglats i ett minimalt stöd i opinionsmätningarna.

Det är uppenbart att väljarna inte ser vilket syfte Blå framtid ska fylla i den finländska politiken.

Förutom ideologi handlar avhoppet förstås också om att säkra den egna politiska framtiden.

Att de blå skyltat med sina bedrifter i regeringen ändrar inte på det faktum att partiet i mångas ögon närmast framstår som ett stödparti till Samlingspartiet och Centern.

Det var med andra ord bara en tidsfråga innan det första avhoppet skulle ske.

Tar det säkra före det osäkra

På många sätt är Turunen som klippt och skuren för Samlingspartiet.

Han har företagarbakgrund och har i egenskap av ordförande för riksdagens ekonomiutskott gjort sig känd som en orädd samhällsdebattör.

Själv säger Turunen att han övervägde Samlingspartiet redan sommaren 2017, då Sannfinländarnas splittring blev ett faktum.

Förutom ideologi handlar avhoppet förstås också om att säkra den egna politiska framtiden.

Terho visade prov på en raffinerad känsla av drama då han beskyllde Samlingspartiet för en medveten provokation.

De blå är ett nygrundat parti med obefintliga ekonomiska resurser och ovissa framtidsutsikter.

Om de nuvarande opinionssiffrorna håller i sig får en majoritet av Blå framtids nuvarande riksdagsledamöter börja planera för en tillvaro bortom Arkadiabacken.

Som medlem i Samlingspartiet maximerar Turunen sina chanser att bli invald i nästa riksdagsval.

Utbrytarpartiet drabbas av avhopp

I sig är det inte så lite ironiskt att det av alla partier är just Blå framtid som får se sina led decimeras.

Sampo Terho visade prov på en raffinerad känsla av drama då han beskyllde Samlingspartiet för en medveten provokation i syfte att skapa en regeringskris.

Mot bakgrund av de dåliga opinionssiffrorna lär Blå framtid inte heller vara intresserade av att det blir nyval.

”Jag känner inte till de smutsiga detaljerna kring hur och varför det här har hemlighållits men det har i varje fall varit dolt för oss” löd Terhos kommentar efter beskedet om Turunens avhopp.

De som följde med regeringskrisen sommaren 2017 minns kanske att det var Sampo Terho som var en av förgrundsgestalterna i den hemliga operation som ledde till att sannfinländarna splittrades.

Sipilä får gjuta olja på vågorna

Statsminister Juha Sipilä (C) har lovat att sammankalla den så kallade regeringstrion för att diskutera läget inom regeringen.

Sannolikt är att Sipilä lyckas gjuta olja på vågorna och att Turunens avhopp inte kommer att leda till en regeringskris av större mått.

Mot bakgrund av Blå framtids trängda sits är det inte otänkbart att andra riksdagsledamöter drar samma slutsats som Turunen

För det här talar det faktum att både Centern och Samlingspartiet är beroende av Blå framtids stöd i de avgörande omröstningarna om vård- och landskapsreformen.

Mot bakgrund av de dåliga opinionssiffrorna lär Blå framtid inte heller vara intresserade av att det blir nyval.

Sår fröet till en ny regeringskris

Läget kan ändå ändra om det visar sig att fler ledamöter följer Kaj Turunens exempel.

Mot bakgrund av Blå framtids trängda sits är det inte otänkbart att andra riksdagsledamöter drar samma slutsats som Turunen: att deras politiska framtid finns i något annat parti än De blå.

I det fallet lär en fullskalig regeringskris vara ett faktum.

Läs mera:

Slaget efter tolv diskuterade krisen inom Blå framtid: ”Det är klart att det svider för Sampo Terho”

Kaj Turunens avhopp från Blå framtid till Samlingspartiet kan bli upptakten till en ny regeringskris. Det tror SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson och KD:s gruppordförande Peter Östman som medverkade i Slaget efter tolv.