Hoppa till huvudinnehåll

De blå misstänker att Samlingspartiet försöker fälla regeringen – Orpo: "Nu lugnar vi ner oss och går vidare"

Finansminister Petteri Orpo stegar ut för att förklara Kaj Turunens avhopp från de blå till Samlingspartiet.
Petteri Orpo anländer till sin träff med den samlade presskåren. Finansminister Petteri Orpo stegar ut för att förklara Kaj Turunens avhopp från de blå till Samlingspartiet. Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Samlingspartiet

Ordföranden för De blå, Sampo Terho kräver att regeringspartiernas ordförande ska samlas så fort som möjligt. Han säger att De blå har en stark misstanke om att Samlingspartiet genom provokation vill skapa en kris inom regeringen, eller till och med få den att falla.

De blå diskuterade riksdagsledamoten Kaj Turunens avhopp till Samlingspartiet på sitt gruppmöte på tisdagen.

Vårdreformen är i fara förklarade Terho efter mötet. Enligt Terho bedömer Blå riksdagsgruppen att problemen med vårdreformen har lett till att Samlingspartiet försöker skapa en regeringskris.

- Vi har en misstanke om att Samlingspartiet med den här provokationen försöker få det att krisa till sig inom regeringen, och till och med få den att falla.

Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo är mera försonlig än Terho. Vårdreformens öde beror enligt honom på diskussionerna mellan regeringspartiernas ordförande. Han poängterar att De blå vill genomföra reformerna.

Sampo Terho.
Sampo Terho är misstänksam. Sampo Terho. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Sampo Terho,Blå framtid,Sampo Terho

Terho säger att riksdagsgruppen hyser en stark misstro till regeringssamarbetet och kräver att statsminister Juha Sipilä (Centern) ska samla regeringens partiordförande till ett krismöte.

- Jag hoppas att statsministern samlar trion för att diskutera saken.

Sipilä sade under eftermiddagen att han kallar samman regeringspartierna för att diskutera det skedda. Sipilä kommenterade också för mediekoncernen Ilkka att Turunens avhopp var en överraskning för honom.

- Det här är en förskjutning som har skett inom regeringen. Det skulle ha varit skäl att diskutera om det här på förhand, det kom som en fullständig överraskning för mig. Vi måste prata om det här med regeringstrion. Jag kan förstå att De blå ser allvarligt på situatuinen, säger Sipilä.

Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä svarade på frågor om Kaj Turunen och regeringssituationen under ett besök i Vasa stadshus. Juha Sipilä. Bild: Lehtikuva/Mikael Nybacka Juha Sipilä

Orpo: "Vi har ingen regeringskris"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo höll en egen pressträff under eftermiddagen för att kommentera Turunens beslut.

- Jag är nöjd att Samlingpartiet är ett parti med dragningskraft, sade Orpo inledningsvis.

Orpo understryker att det inte är Samlingspartiet som har lockat över Turunen till andra sidan partistängslet och partiet har inte heller för avsikt att försöka få flera ledamöter att byta parti.

- Här är inget annat konstigt än att en ledamot flyttar från ett regeringsparti till oss. Det har inga kopplingar till något annat, det finns inga konspirationer. Det handlar helt enkelt om Turunens eget val.

Petteri Orpo under en pressträff.
Petteri Orpo möter pressen i riksdagshuset. Petteri Orpo under en pressträff. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Petteri Orpo,presskonferens

Petteri Orpo skjuter ner beskyllningarna om att Samlingspartiet skulle försöka fälla regeringen och han hoppas att regeringssamarbetet ska kunna fortsätta.

- Vi har ingen regeringskris. Det är bara en ledamot som har flyttat från ett regeringsparti till ett annat. Nu lugnar vi ner oss och går vidare.

Regeringen och dess tre partier (Centern, Samlingspartiet och Blå framtid) har en mycket knapp majoritet i riksdagen.

Läs mera:

De blå tappar Kaj Turunen till Samlingspartiet – "Situationen är mycket, mycket pinsam för regeringen och dess interna förtroende"

Ett medlemsbyte sker inom regeringen då Kaj Turunen hoppar över från Blå framtid till Samlingspartiet. Blå framtids partiledare Sampo Terho kritiserar Samlingspartiet för att sätta regeringsbåten i gungning.

Läs också