Hoppa till huvudinnehåll

Den moderna resenären skyr rollen som turist - Åboföretag satsar på upplevelser i försök att ta över världen

Nyhavn hör till Köpenhamns mest kännspaka områden
Bland annat i Nyhavn i Köpenhamn erbjuder Doerz ett upplevelsepaket. I den danska huvudstaden är turismen så långt utvecklad att man kallar turister för tillfälliga invånare. Nyhavn hör till Köpenhamns mest kännspaka områden Bild: Svenska YLE / Mat så in i Norden nyhavn

Ingen vill vara turist, deklararer turismföretagaren Tomi Virtanen. Helt så svartvitt är det inte, säger forskaren Juulia Räikkönen.

Den rådande trenden är att allt fler människor vill undvika att besöka bara de pampiga hotellen, restaurangerna och promenadstråken vid stranden.

Det menar turismföretagaren Tomi Virtanen i Åbo.

Hans företag Doerz bygger sin affärsidé kring just det här: ge folket vad de vill ha, det vill säga att uppleva ett resmål på det sättet befolkningen upplever det.

Vårt utgångsläge är: ingen vill vara turist.― Tomi Virtanen, Doerz

- Vårt utgångsläge är att ingen vill vara turist. Alla vill uppleva en stad ur lokalbefolkningens ögon och se vad människor som bor där faktiskt gör, säger Virtanen.

Han berättar att man kan åka skoter med en lokal turistguide, gå i skogen och plocka bär med en någon som bor i trakten eller simma i isvak efter bastun.

- Och det här är så häftigt: åk hem och baka karelska piroger med Johanna och hennes mamma, efter hennes mormors recept!

Upplevelserna ökar till antalet hela tiden och Virtanen är lyrisk.

"Den vanliga turismen försvinner inte"

Forskaren Juulia Räikkönen säger att det är lite att ta i att påstå att traditionell turism skulle vara passé, men att den trend Virtanen uppfattat också existerar på riktigt.

- En live like a local-trend har redan länge varit på uppgång, också internationellt. Det gäller speciellt resor till de stora semesterstäderna, säger Räikkönen.

Hon är forskardoktor vid Handelshögskolan vid Åbo universitet och har specialicerat sig på upplevelseresande.

I Köpenhamn tagit ett stort steg längre än resten av världen, berättar Räikkönen.

I Köpenhamn pratar de uppenbarligen inte längre om resenärer, utan om temporary locals.

- I Köpenhamn pratar de uppenbarligen inte längre om resenärer, utan om temporary locals, tillfälliga lokalinvånare.

Enligt Räikkönen handlar det om en längtan efter det genuina.

Många är mer än nöjda med Disneylands åkturer eller Karibiens sol, men inte alla. Det som önskas är den lokala vardagen, eller åtminstone det lokala veckoslutet.

turister
Upplevelseturister går mycket hellre själv och tittar i butiksfönstren i Borgå tillsammans med en lokal guide, än att de föses till godisaffären i en stor grupp. turister Bild: Yle/Robin Halttunen gata

Dessutom vill människor inte stämplas som en av den stereotypa varelsen turist. I stället har konceptet traveller, resande, uppkommit.

Enligt Räikkönen bottnar det i det individcentrerade samhällets krav på ett personligt varumärke.

- Resande söker specifikt sådana reseupplevelser som man bygger sin självbild, sitt självförtroende och även sin status med.

Traditionella turismnäringen bär upp samhällen

Räikkönen har absolut ingenting emot den nya sortens turism där man bor på Airbnb och äter på den lokala bistron. Men hon hoppas verkligen att den traditionella turismen inte försvinner.

- Lokalproducerade, egna upplevelser är ett väldigt bra tillägg till utbudet men man kan inte tänka att hela reseindustrins utvecklande ska kastas på lokalbefolkningens axlar. Jag vill inte ställa dem emot varandra, då båda formerna har sina egna kunder.

Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Nykymatkailija haluaa kokea paikallisten arkea – "Kukaan ei halua olla turisti" skriven av Jouni Koutonen.